reklama
reklama

Ostrzenie i konserwacja noży masarskich

Noże masarskie to jedne z najbardziej przydatnych akcesoriów, bez których kucharz nie może wykonać nawet najprostszej potrawy. Przygotowywanie mięsa, siekanie rzodkiewki, szatkowanie cebuli – wszystkie te czynności wymagają posiadania wyjątkowo ostrego noża. Świetnie sprawdzi się w przypadku warzyw i owoców, a także innych produktów spożywczych.  Aby jednak nóż spełniał swoje zadanie na najlepszym poziomie, wymaga pewnych zabiegów. Jednym z nich jest ostrzenie. Bez tej czynności nóż z czasem straci ostrość i stanie się eksponatem na półce.

- R E K L A M A -

Stalka dicka – jak ostrzyć noże?

Stalka dicka to element, którego wymaga każdy zakład przetwórstwa, restauracja oraz obiekt gastronomiczny. Niestety nawet najlepszej jakości nóż może się stępić na skutek częstego użytkowania, krojenia wielu produktów. Ergonomiczna stalka dicka do noży to produkt, który bardzo szybko przygotuje Państwa kuchenne akcesoria do wytężonej pracy. Stalka dicka jest bardzo łatwa w obsłudze i skuteczna. W zależności od materiału wykonania, elementy te mogą lekko poprawiać lub wygładzić krawędź tnącą. Wymagają jednak pewnej wprawy, żeby miały optymalną skuteczność. Najważniejsze to pilnować kąta ostrzenia, ponieważ wszystko jest uzależnione od ręki ostrzącego. Po jego ustaleniu przesuwa się nóż ostrzem w stronę od końca do uchwytu pręta. Zaczyna się od nasady głowni i ruchem nadgarstka kieruje w stronę sztychu, naprzemiennie z obu stron ostrza.

Stalka dicka to doskonały wybór do doraźnego i mało inwazyjnego podostrzania. W ofercie Centrum Higieny znajdą Państwo profesjonalne stalki dicka do ostrzenia noży. To elementy wyróżniające się najwyższą jakością – niezawodne i bezpieczne, gwarantujące precyzyjne i dokładne ostrzenie. Akcesoria dicka są doceniane i popularne na całym świecie. Znawcy przemysłu mięsnego i gastronomicznego doceniają je głównie, za jakość wykonania, skuteczność i komfort, a także łatwość i bezpieczeństwo użytkowania.

- R E K L A M A -

Jak konserwować noże masarskie?

Noże masarskie przy codziennym funkcjonowaniu są narażone na wpływ niekorzystnych warunków, mogących obniżać ich estetykę i funkcjonalność. Właśnie, dlatego w Centrum Higieny znajduje się profesjonalne doradztwo w zakresie konserwacji noży masarskich. Jeśli nóż ulegnie zabrudzeniu, to dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie ciepłej kąpieli z detergentem i dokładne wyczyszczenie wszelkich zakamarków. Kleje i żywice usuwa się przy pomocy odpowiedniego rozpuszczalnika. Ostatnim etapem jest smarowanie – głownia przyjmie najzwyklejszy olej jadalny.

Warto także pamiętać o odpowiedniej konserwacji rękojeści i pochwy. Materiały syntetyczne są praktycznie bezobsługowe, ale trzeba zwrócić uwagę na drewno. Wystarczy nie narażać go na nadmiar wilgoci a w razie zabrudzenia wyszorować dokładnie powierzchnię ściereczką. Tak przygotowane noże zapewnią komfortową pracę przy przygotowywaniu potraw przez wiele długich lat.

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: