Przed pierwszym wyjściem do restauracji serwującej sushi, warto poznać zwyczaje i etykietę, panującą w takich lokalach. Aby wydobyć pełną gamę smaków, należy stosować się do pewnego rytuału. Na szczęście nie jest on skomplikowany. Dowiedz się, jak zachować się w japońskiej restauracji w zgodzie z tradycją.
Wybór potraw
W japońskiej restauracji poszczególne pozycje w menu mogą różnić się ze względu na dostępność składników oraz kreatywności kucharza. Warto skosztować pysznego ramenu, przygotowanego na bazie bulionu gotowanego na dashi z marynowanym jajkiem. Koniecznie spróbuj także kimchi oraz edamame. Będąc w japońskiej restauracji, nie można pominąć sushi. W menu na pewno znajdziesz nigiri (kawałek ryby, krewetki lub kalmara położone na ręcznie formowanych porcjach ryżu), maki, czyli rolki ryżu z dodatkami (ze względu na rozmiar i ilość składników wyróżnia się hosomaki, futomaki. Uromaki natomiast to „odwrócone” sushi, w których ryż można znaleźć na zewnątrz, a wodorosty i dodatki w środku) oraz temari – kulka ryżu przykryta dodatkowym składnikiem. W Youmiko możesz skosztować tych dań w wersji wegetariańskiej (https://www.youmiko.pl/sushi-wegetarianskie-warszawa). To świetny sposób, by poznać tradycyjne, japońskie smaki w zupełnie nowej i pysznej odsłonie.
Technika jedzenia sushi
Wybierając się do japońskiej restauracji (na przykład do Youmiko: https://www.youmiko.pl/), warto zapoznać się wcześniej z obowiązującą etyką. Pamiętaj, by przed rozpoczęciem jedzenia odświeżyć ręce za pomocą wilgotnego ręcznika, który podaje się gościom do stolików. Sushi je się rękoma lub pałeczkami, nigdy sztućcami. Wybierając drugi sposób, staraj się nie machać, nie pocierać jedną o drugą i unikać krzyżowania pałeczek. Nie należy wbijać ich w ryż, czy kierować w stronę drugiej osoby. Powinny być odkładane na specjalną podstawkę zawsze gdy nie są używane do jedzenia. Sushi należy chwytać węższym i zaokrąglonym końcem i zjeść od razu w całości. Nie wolno odgryzać fragmentów, ani dzielić go – kłóci się to z etyką, a także odbierasz sobie przyjemność poczucia całej kompozycji smaków.
W japońskiej restauracji znajdziesz dozowniki sosu sojowego, który możesz (oszczędnie!) nalać na talerzyk oraz miseczkę z wasabi. Nie należy ich mieszać ze sobą. Dodatki nabiera się oddzielnie i w niewielkiej ilości. Sushi możesz zamoczyć w sosie sojowym od strony ryby, a w przypadku restauracji wege (https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa) od strony dodatku, a nie od ryżu. Pamiętaj jednak, by nie topić kawałka w całości. Między kolejnymi rodzajami potraw, koniecznie sięgnij po marynowany imbir, aby oczyścić kubki smakowe. Rozkoszuj się pysznymi japońskimi daniami w zgodzie z tradycją!







