reklama
reklama

Jak witamina A wpływa na organizm i w jakich produktach można ją znaleźć?

Jedną z kluczowych witamin wpływających na zdrowie jest witamina A. Jedną z jej funkcji jest wzmacnianie układu immunologicznego, a także korzystny wpływ na gojenie się ran. Z tego też powodu w niektórych przypadkach może być zalecana jej suplementacja, choć oczywiście bogate w nią są liczne produkty dostępne w sklepach. W których jest ona dostępna? Serdecznie zachęcamy do lektury.

- R E K L A M A -

Jak witamina A wpływa na organizm?

Jak wspomnieliśmy wcześniej, witamina A odgrywa absolutnie kluczową rolę, jeśli chodzi o funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, czyli doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, które wywołują stres oksydacyjny i sprzyjają występowaniu wielu przewlekłych chorób, np. serca. Okazuje się, że witamina A zmniejsza więc ryzyko chorób serca, raka płuc oraz cukrzycy, właśnie dzięki działaniu antyoksydacyjnemu.

To jednak nie koniec korzyści. Wpływa ona również  na wzrok. Okazuje się bowiem, że jej niedobór to przede wszystkim większe ryzyko ślepoty zmierzchowej, czyli niewyraźnego widzenia po zmroku. Innym symptomem może być również nadmierne wysychanie spojówek oraz rogówek w oczach.

- R E K L A M A -

Witamina A to dodatkowo zdrowa kondycja skóry, włosów i paznokci. W tym przypadku istotne jest jej dostarczanie nie tylko od wnętrza, ale również aplikacja kosmetyków, które ją zawierają.

W jakich produktach można znaleźć witaminę A?

Na szczęście witaminę tę można znaleźć w naprawdę wielu produktach spożywczych, co wspiera jej codzienne przyjmowanie w odpowiednich dawkach. Jej źródła to m.in. produkty mleczarskie, w tym mleko, masło i sery. Oczywiście te ostatnie trzeba spożywać w rozsądnych porcjach, gdyż w nadmiarze mogą zwiększać poziom złego cholesterolu.

- R E K L A M A -

Weganie niejedzący nabiału powinni natomiast włączyć do diety bataty, jarmuż, szpinak oraz dynię, a także wiele innych warzyw. W przypadku tych szczególnie zalecanych sporo witaminy A zawiera m.in. marchew, pomidory oraz czerwona papryka. Oczywiście wymienione produkty roślinne powinny znaleźć się w diecie każdego z nas i to nie tylko ze względu na witaminę A, ale również błonnik i flawonoidy.

Jak bezpiecznie suplementować witaminę A?

Nadmiar tej witaminy może być dla organizmu toksyczny. Dlatego też suplementację najlepiej skonsultować z lekarzem na podstawie przeprowadzonych wyników badań. Oczywiście można kierować się także rekomendowanym, dziennym zapotrzebowaniem. W przypadku kobiet wynosi ono 700 µg na dobę, natomiast mężczyzn 900 µg. Jak wspomnieliśmy wcześniej, sporo witaminy A zawierają też produkty spożywcze. Właśnie z tego powodu suplementy diety nie powinny zastępować całego, dziennego zapotrzebowania, chyba że ze względu na duży niedobór lub inne wskazania medyczne tak zaleci lekarz.

Czym może skutkować nadmiar tej witaminy?

Rozsądna suplementacja zalecana jest ze względu na potencjalne skutki uboczne wynikające z nadmiaru tej witaminy w organizmie. Najczęstsze symptomy to bowiem drażliwość, problemy trawienne, bóle głowy, nadmierne wypadanie włosów, powiększenie wątroby, a także zmiany skórne. Nadmiar witaminy A jest też bardzo niebezpieczny dla kobiet w ciąży, które stosowanie jakichkolwiek suplementów, powinny zawsze omówić to z lekarzem.

Jak doskonale widać witamina A ma absolutnie kluczowy wpływ na zdrowie organizmu. W niektórych sytuacjach można ją także suplementować, choć zdecydowanie rekomendowane są zwłaszcza zmiany w codziennym jadłospisie, które pozwolą w bezpieczny sposób uzupełnić jej niedobór.

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: