Otwierając cukiernię warto liczyć się z wieloma problemami — jednym z nich jest zadbanie o odpowiednie opakowania. Czy warto wybrać plastikowe pojemniki na desery, kartonowe pudełka na ciastka czy też kubki do deserów? Przyjrzyjmy się, w jaki sposób opakowania na wyroby cukiernicze mogą zostać zastosowane w Twojej cukierni.
Opakowania cukiernicze: rodzaje
Jeśli chodzi o pakowanie delikatnych ciast i smakołyków, takich jak makaroniki czy bezy, warto sięgnąć po nieco bardziej wytrzymałe opakowania — więcej dowiesz się tu: https://tedmark.pl/baza_wiedzy/najlepsze-rozwiazania-dla-gastronomii. Kartonowe pudełka albo plastikowe pojemniki na desery z pewnością zachowają kruche ciasteczka i ciastka bez ryzyka ich pokruszenia.
W przypadku większości zamówień na wynos powszechnie stosowane są praktyczne pudełka na ciasto. Te wszechstronne pojemniki do deserów są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach, z uchwytami lub bez. Korzystanie z opcji przyjaznych dla środowiska często wiąże się z odejściem od jednorazowego plastiku i wyborem bardziej ekologicznych alternatyw.
Mocne pudełka z tektury falistej, które oferuje nasza hurtownia opakowań dla gastronomii są doskonałym wyborem, ponieważ są wytrzymałe, łatwe do przenoszenia dzięki uchwytom, a gruba tektura amortyzuje wszystkie uderzenia. Możesz wybrać ciemniejsze kartony — uznawane za bardziej ekologiczne albo też jasne, na których nadruk z logiem Twojej cukierni będzie bardziej widoczny. Wiele osób wybiera też plastikowe pojemniki na desery — wytrzymałe i wodoszczelne.
Jeśli Twoja piekarnia oferuje również lody podawane w miseczkach zamiast w rożkach, warto zainwestować w kubeczki do deserów. Takie miseczki i plastikowe kubki do deserów są świetnym wyborem dla dań jak kremy, lody, mrożony jogurt oraz napoje jak boba. Zwłaszcza jeśli desery łączą w sobie potrawy o różnej konsystencji, jak galaretka z bitą śmietaną, takie pojemniczki na desery są lepszym wyborem niż wafelki czy szklanki
Co więcej, takie pojemniki do deserów można wykorzystać do różnych celów, takich jak prezentowanie próbek, małych kawałków ciasta, a nawet musu czekoladowego. Miseczki i pojemniki do deserów z zamknięciem lub bez można wykorzystać do podawania różnych rodzajów przysmaków, od babeczek po tartinki.
Z kolei, jeśli sprzedajesz torty na różne okazje, przydadzą ci się podstawki. Lśniące podstawki pod torty sprawią, że łatwiej jest je serwować, nie zabrudzą one za bardzo obrusa, a przy tym wyglądają bardzo stylowo. Przygotuj z góry odpowiednie zestawy — i warto zadbać też o dodatki jak kokardy czy ozdobne naklejki, by torty prezentowały się odpowiednio.
Tak do tortów, jak i ciast przydadzą się też talerze papierowe. Dzięki nim łatwo będzie zabrać Twoje wypieki do lasu na piknik, nie pobrudzić stołu — docenią je też firmy cateringowe i organizujące imprezy!
Jeśli Twoja cukiernia oferuje również dostawę, ważne jest, aby zadbać o odpowiednie opakowania do transportu. Wybierz trwałe i ekologiczne opakowania cukiernicze Tedmark, które będą chronić wypieki przed uszkodzeniami podczas transportu. W wypadku dostaw lub cateringu na imprezy warto wybrać pojemne opakowania.
materiał zewnętrzny