Jednym z najważniejszych etapów podczas produkcji domowych wyrobów mięsnych, który w znaczący sposób decyduje o jakości i uzyskanym smaku mięsa, jest jego peklowanie. To czynność doskonale wszystkim znana i stosowana w warunkach domowych i nie tylko. Ten proces technologiczny wykorzystuje działanie solanki lub mieszanki peklującej na tkankę mięśniową, by utrwalić barwę, ale przede wszystkim wytworzyć smak i zapach mięsa oraz przedłużyć okres jego trwałości do spożycia. Warto wiedzieć, jak należy peklować i czemu nie wolno pomijać tej czynności. Wszystko, co najważniejsze do obróbki mięsa, oferuje Ci sklep Jelux w Żorach. Przekonaj się o tym jeszcze dziś.
Co wiedzieć na temat peklowania?
Czy zastanawiasz się nad tym, na czym polega tak naprawdę cały proces, jakim jest peklowanie mięsa, bo przecież tak często podkreśla się istotę tej prostej, a jednocześnie ważnej czynności? To łatwe do wykonania zadanie, które z powodzeniem zrobimy nawet w warunkach domowych. Doskonale sprawdzi się do tego dowolna część mięsa – zarówno szynka, jak i karkówka, polędwica czy schab. Bardzo istotne jest jednak, by zadbać o odpowiednią wielkość peklowanych kawałków. Nie powinny być one zbyt małe. Uznaje się, że około 2-3 kilogramy to optymalna waga, by peklowanie skończyło się powodzeniem. Przy tym trzeba pamiętać również o dokładnym oczyszczeniu mięsa z wszelkiego rodzaju chrząstek czy kości oraz kawałków tłuszczu, ponieważ jeśli je pozostawimy, ryzykujemy jego szybkim zepsuciem się.
Peklowanie mięsa – 3 podstawowe zasady
Jeśli chodzi o proces peklowania mięsa, to aby mieć pewność, że robimy wszystko w pełni poprawnie, warto upewnić się, że spełniliśmy 3 kluczowe zasady. Przede wszystkim to kwestia dopasowania czasu peklowania do tego, z jakim mięsem pracujemy. W zależności od jego rodzaju oraz wagi czy nawet pożądanego efektu końcowego peklowanie może trwać od kilku godzin do nawet kilkunastu dni. Należy przy tym zadbać również o temperaturę – musi być ona niska, od 3 do 6 stopni Celsjusza. Dzięki temu mamy pewność, że proces rozwoju bakterii zostanie zahamowany. Ostatnim ważnym czynnikiem jest naczynie wykorzystywanie do peklowania mięsa. Najczęściej sięga się po pojemniki z kamienia, szkła, plastiku bądź kamionki. Unikaj zaś naczyń stalowych, ponieważ wchodzą one w reakcje ze składnikami stosowanymi do roztworu solankowego.
Szukasz idealnych naczyń do peklowania? Znajdziesz je w sieci wraz z innymi modelami, które świetnie sprawdzą się do zadań specjalnych. Tymczasem beczka do kiszenia kapusty dostępna na sklep.jelux.pl to jedna z propozycji czekających właśnie na Ciebie, sklep Jelux w Żorach to sprawdzony wybór!
Metody peklowania mięsa
Warto wiedzieć, jakie są metody wybierane przy peklowaniu mięsa. Można zrobić to zarówno na mokro, jak i na sucho. Niektórzy skutecznie łączą obie techniki – rozpoczynają pracę od peklowania na sucho, a potem dolewają wodę. Jak wygląda każda z metod?
Peklowanie na sucho to nic innego jak nacieranie poszczególnych kawałków mięsa bądź jego całość specjalną mieszanką. Potem umieszcza się je w naczyniu i raz na jakiś czas przewraca. Dzięki temu sól peklująca będzie na każdej warstwie mięsa. Z kolei peklowanie na mokro odbywa się przy wykorzystywaniu skomponowanego roztworu wody i specjalnej mieszanki. Przygotowane mięso można albo zalać w naczyniu, albo nastrzykiwać.
materiał zewnętrzny