reklama
reklama

Bezpieczeństwo przede wszystkim: jakie standardy muszą spełniać opakowania spożywcze?

Opakowania spożywcze muszą spełniać rygorystyczne normy bezpieczeństwa, zanim zostaną wprowadzone do obrotu na rynku unijnym. Bezpieczeństwo konsumentów to sprawa, którą producenci żywności traktują priorytetowo, mając na uwadze zarówno dobro klientów, jak i wizerunek firmy. Jakie standardy pakowania artykułów spożywczych obowiązują na terenie Polski i UE?

- R E K L A M A -

Główne wymagania dotyczące pojemników do żywności

Podstawową funkcją opakowań spożywczych jest ochrona przechowywanej żywności przed czynnikami zewnętrznymi, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jej cechy organoleptyczne, takie jak smak, zapach czy wygląd. Mowa przede wszystkim o promieniowaniu słonecznym i wilgoci, które mogą przyspieszyć namnażanie się groźnych dla zdrowia bakterii. Pojemniki zabezpieczają także żywność przed różnego rodzaju zanieczyszczeniami, np. kurzem czy pyłem.

Aby spełniały funkcję zabezpieczającą, muszą gwarantować:

- R E K L A M A -

– szczelność;

– wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne,

- R E K L A M A -

– zachowanie standardów higieny,

– ochronę przed degradacją mikrobiologiczną.

Dodatkowo opakowania przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z jedzeniem nie mogą przenikać do żywności i powodować znaczących zmian w jej składzie. Każdy pojemnik musi zostać właściwie oznakowany przez producenta. Gdy przyjrzysz się plastikowemu kubeczkowi po jogurcie lub butelce po soku, zarówno na jednym, jak i na drugim zauważysz symbol kieliszka i widelca, który informuje konsumenta o tym, że opakowanie nadaje się do kontaktu z żywnością. Dodatkowo na pojemniku powinien pojawić się symbol informujący o surowcu wykorzystanym do produkcji opakowania. Do najczęściej wykorzystywanych materiałów w branży opakowaniowej należą:

  • polipropylen (PP),
  • politereftalan etylenu (PET),
  • polistyren (PS),
  • polietylen wysokiej gęstości (HDPE),
  • polietylen niskiej gęstości (LDPE).

Mimo że każdy z wymienionych materiałów ma nieco inne właściwości, to wszystkie zostały dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością na mocy przepisów krajowych i unijnych.

Cechy opakowań do żywności na przykładzie wiader Plast Box

Wiadra są najczęściej wykorzystywanym rodzajem opakowań w branży spożywczej. Produkty Plast Box powstają z polipropylenu. To materiał, który wyróżnia się m.in. doskonałą odpornością chemiczną. Powstałe z niego wiadra i inne pojemniki (np. https://www.plast-box.com/produkty/opakowania-i-wiadra-spozywcze/) mogą być przechowywane w warunkach wysokiej wilgotności i niskich temperaturach. Producent gwarantuje, że wszystkie surowce, komponenty oraz barwniki wykorzystywane do produkcji mają certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością.

Szczelność, która jest kluczowa na etapie magazynowania i transportu do punktów sprzedaży, zapewnia dobrze dopasowana pokrywka z plombą zrywaną po pierwszym użyciu.

Co jeszcze warto wiedzieć o pojemnikach wykorzystywanych w branży spożywczej? Plastikowe opakowania do żywności są jednorazowe. Po zużyciu nie powinny mieć kontaktu z jedzeniem, jednak doskonale nadają się do przetworzenia i ponownego wykorzystania np. do produkcji wiader dla branży chemicznej.

materiał partnera

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: