W Zespole Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. A. Troczewskiego w Kutnie pojawił się Mistrza Kulinarny Karol Okrasa – osobowość telewizyjna i jeden z najpopularniejszych szefów kuchni w Polsce.
Pan Karol Okrasa to profesjonalista i perfekcjonista, który znajduje czas, by pomagać młodym ludziom, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jego droga zawodowa może być inspiracją – jako najmłodszy w historii hotelu Bristol objął zaszczytne stanowisko szefa kuchni w prestiżowym miejscu na Krakowskim Przedmieściu, z sukcesem poprowadził swój pierwszy program telewizyjny „Kuchnia z Okrasą”(nagroda im. Mieczysława Orłowicza), potem przyszedł czas na „Smaki czasu z Karolem Okrasą” czy na prowadzony do dzisiaj program telewizyjny w TVP „Okrasa łamie przepisy”. Karol Okrasa jest także jednym z założycieli „Fundacji Szefów Kuchni”, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce i poza jej granicami. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w hotelu InterContinental w Warszawie i jak zawsze po mistrzowsku łączy polskie smaki z nowoczesnymi inspiracjami.
Spotkanie, nad którego przebiegiem czuwali nauczyciele naszej szkoły było podzielone na dwa etapy. W pierwszej części pan Okrasa odpowiedział na wiele pytań zadawanych zarówno przez naszą młodzież, jak i przez zaproszonych uczniów z kutnowskich szkół podstawowych. Pytania dotyczyły tematu prelekcji: „ Jak pasja stała się zawodem”. Uczniowie Szkół podstawowych wysłuchały również prezentacji pt. „ Świadome jedzenie – Europejski przepis na zdrowie”, przygotowanej z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Żywienia i zorganizowanej przez nauczycielki: panią Aleksandrę Zielińską i panią Izabelę Brodę.
Druga część spotkania przebiegała w atmosferze inspirującej rywalizacji. Zadanie polegało na wykonaniu przez uczniów Troczewskiego potraw w konkursie zatytułowanym „Chicken Challenge”. Potrawy były przygotowywane pod okiem pana Karola Okrasy, a następnie oceniane i nagradzane przez jury w składzie: Mistrz Karol Okrasa , p. Joanna Zielińska – dyrektor szkoły , p. Emilia Durka i p. Karina Karasińska – Pirowska.
Oto wyniki konkusu:
I miejsce – „ Rolada knelowa z sosem cytrynowo-miętowym i purée paprykowo-dyniowym”,
wykonanie : Justyna Brzezińska, Emilia Wojtczak;
opiekun: pani Monika Ziębińska.
II miejsce – „Pieczona pierś z indyka podana na piedestale gruszkowym w towarzystwie flambirowanego sosu śliwkowo-żurawinowego oraz energetycznego purée marchewkowego”,
wykonanie: Michalina Lempke, Amelia Grochulska;
opiekun: pani Aleksandra Zielińska.
III miejsce – ex aequo „Filet z kurczaka w szafranowym sosie i gruszkowe purée z chipsami z czerwonego buraka”
wykonanie: Wiktoria Wlazińska, Mateusz Lach
opiekun: pani Izabela Broda.
III miejsce- ,,Perliczka z farszem gryczano- jabłkowym, kremem z pietruszki i sałatką z rukoli i granatem;
wykonanie: Amelia Trzcińska i Mateusz Olczak.
opiekun: pani Agnieszka Mularczyk.
info/foto: nadesłane




























