(FOTO) Duże wyróżnienie dla „Troczewskiego”. Uczniowie pichcili ze słynnym kucharzem

Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie, jako jedna z zaledwie dziesięciu szkół z całego kraju, zakwalifikował się do projektu Związku „Polskie Mięso”.

- R E K L A M A -

Mimo pandemii, w ramach zaplanowanego harmonogramu, 11.03.2021 r. odbyły się w szkole warsztaty kulinarne pod hasłem „Stawiam na wieprzowinę” prowadzone przez słynnego kucharza Marcina Budynka. Zaproszony gość wygłosił prelekcję z zakresu obróbki technologicznej mięsa wieprzowego.

W drugiej – warsztatowej części spotkania wzięło udział dwudziestu uczniów z klas: II Branżowej Szkoły I Stopnia – kucharz i II Technikum Zawodowego – technik żywienia i usług gastronomicznych.

Uczniowie poznali nowoczesne metody obróbki mięsa, marynowanie wieprzowiny, kompozycje smakowe i aranżację potraw. Pod okiem Marcina Budynka uczestnicy spotkania przygotowali wiele potraw z mięsa wieprzowego.

- R E K L A M A -

Dzięki warsztatom uczniowie szkoły mieli możliwość rozwinąć swoje zainteresowania kulinarne oraz zdobyć nowe doświadczenia, które w przyszłości niewątpliwie wykorzystają w pracy w zdobytym zawodzie. Koordynatorem warsztatów kulinarnych w „Troczewskim” była Emilia Durka – nauczyciel przedmiotów zawodowych.


źródło: ZSZ nr 2 im. dr Antoniego Troczewskiego w Kutnie




- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: