Kreatywne warsztaty i słodka zabawa. Atrakcje dla dzieci w Pałacu Saskim (ZDJĘCIA)

W ten weekend Muzeum Pałac Saski zamieniło się w słodką stolicę regionu, przyciągając smakoszy i pasjonatów czekolady na wyjątkowe wydarzenie – „Czekoladowe Szaleństwo – Xocolatl”. To prawdziwe święto czekolady, które rozgrzało serca i podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych.

- R E K L A M A -

Przez dwa dni – 12 i 13 kwietnia – wnętrza pałacu oraz Plac Marszałka J. Piłsudskiego wypełniły wyjątkowymi, słodkimi zapachami. Co przygotowano? Od czekoladowych warsztatów, przez degustacje, aż po spotkania z ekspertami – każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

W sobotę Natalia Urbanek, autorka popularnego bloga blogczekolady.pl, wprowadziła uczestników w świat zdrowotnych właściwości tego kakaowego przysmaku. Jej prelekcja „Boska czekolada – zdrowotne właściwości czekolady dla ciała i ducha” pokazała, że czekolada to nie tylko przyjemność, ale również źródło magnezu, przeciwutleniaczy i… dobrego humoru.

- R E K L A M A -

Z kolei niedzielne spotkanie z Janem Woźniakiem z Manufaktury Czekolady Beskid Chocolate pt. „Jak powstaje czekolada rzemieślnicza – od ziarenka do tabliczki” przyciągnęło tłumy ciekawych słuchaczy. Goście mogli poznać drogę czekolady od plantacji kakaowca aż po gotowy, pachnący produkt. Była to również niepowtarzalna okazja, by skosztować prawdziwej czekolady bean-to-bar, przygotowywanej z najwyższą starannością.

Dzień wcześniej, w sobotę, Urbanek zabrała uczestników w czekoladową podróż przez wieki podczas spotkania „Od gorzkiej wody do słodkiej tabliczki” – ukazując, jak zmieniała się rola czekolady od czasów Azteków aż po współczesne praliny.

- R E K L A M A -

Organizatorzy nie zapomnieli również o najmłodszych – na dzieci czekały czekoladowe warsztaty, animacje i konkursy. Plac przed Pałacem tętnił życiem, a z każdej strony dobiegały śmiech, rozmowy i… odgłos łamanych tabliczek czekolady.

Przeczytaj więcej o imprezie w Pałacu Saskim:












- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: