Zalewajka łódzka w nowoczesnej odsłonie, tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem, do tego łopatka z dzika z kluskami żelaznymi i sernik z bryndzą… właśnie tak zainaugurowane zostały warsztaty kulinarne z gotowania potraw tradycyjnych w nowoczesnym wydaniu „Łódzkie gotuje”.
Cykl spotkań rozpoczął się z marszałkiem województwa łódzkiego Grzegorzem Schreiberem w Zespole Szkół Zawodowych nr 2 w Kutnie. W całym województwie odbędzie się aż 10 spotkań w szkołach o profilu gastronomicznym.
Temat warsztatów to „Cztery pory roku w kuchni”. Zajęcia prowadzi renomowany kucharz Tomasz Tracz, który wraz z uczestnikami przygotowuje pełne menu obiadowe, kulinarnie odzwierciedlające jedną z pór roku, na bazie produktów regionalnych z naszego województwa.
— Razem z Wami – uczniami szkół gastronomicznych chcemy promować tradycje kulinarne naszego województwa, wszystko w nowoczesnej odsłonie, ale na bazie produktów tradycyjnych, ekologicznych i regionalnych. Chcemy po prostu promować gotowanie w Łódzkiem i gotowanie po łódzku. Temu ma właśnie służyć ten projekt — mówił Grzegorz Schreiber, który razem z radnym Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniewem Linkowskim i starostą kutnowskim Danielem Kowalikiem delektowali się łódzką zalewajką.
— Jesteśmy niezmiernie dumni, że inauguracja projektu odbyła się w szkole dla której organem prowadzącym jest Powiat Kutnowski. Uczniowie Troczewskiego znani są z licznych osiągnięć w konkursach kulinarnych. Mam nadzieję, że uzyskane dziś umiejętności pomogą młodzieży, gdy ponownie będzie stawała w szranki w kolejnych zawodach — mówi Daniel Kowalik, Starosta Kutnowski.
— Przygotowana przez uczniów zalewajka w nowoczesnej odsłonie, zupa szczawiowa i łopatka z dzika z kluskami żelaznymi, a na deser sernik z bryndzą były fenomenalne. Uczniowie pokazali ogromny talent kulinarny. W całym województwie będzie aż 10 takich spotkań w szkołach gastronomicznych a tematem są „cztery pory roku w kuchni”. Chcemy promować tradycje kulinarne województwa łódzkiego — mówi Zbigniew Linkowski, Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego.
Uczestnicy warsztatów uczą się przyrządzania regionalnych posiłków w odświeżonej odsłonie, ale przede wszystkim tego, jak gotować zdrowo i smacznie. Jednocześnie w czasie trwania warsztatów promowane są tematy związane z żywnością wysokiej jakości. Strategia „Od Pola do Stołu” zakłada promocję rolniczego handlu detalicznego, skrócenie łańcuchów dostaw. A w tę ideę świetnie wpisują się oczywiście nasze ryneczki „Prosto od rolnika”. Targowisko przy ul. Piwnej/Drewnowskiej w Łodzi i to przy Porcie Łódź od wielu tygodni w każdą sobotę zapełniają się rolnikami oferującymi swoje produkty i klientami, którzy chcą kupić zdrową żywność.
Podczas naszych warsztatów omawiane są też możliwości pozyskania dofinansowania z UE na tworzenie miejsc sprzedaży żywności wysokiej jakości, a co za tym idzie nowych miejsc pracy.
Gdzie gotujemy w tym roku? 8 listopada w Sędziejowicach, 14 listopada w Łowiczu, 16 listopada w Piotrkowie Trybunalskim, 18 listopada w Skierniewicach, 21 listopada w Tomaszowie Mazowieckim, 23 listopada w Wieluniu, 25 listopada w Wojsławicach, 28 listopada w Zgierzu, 30 listopada w Łodzi.
fot. Tomasz Grala/ lodzkie.pl / powiatkutno.eu