Woda – h2O, jest niezbędnym elementem naszej codzienności. Niewielu z nas zdaje sobie jednak sprawę z tego, jak bardzo „woda” może się od „wody” różnić. Jesteście ciekawi? Zapraszamy do lektury!
Nasycenie naturą z głębin
Współcześnie jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że woda ma różny smak, wiemy również że ma na niego wpływ nasycenie różnymi minerałami. Picie wody nie stało się jednak „modne” w ostatnim okresie – już w XIX wieku niektóre miejscowości z bogactwem źródeł wody mineralnej uznano za uzdrowiska. Czym charakteryzowało się takie miejsce? Wyjątkowym klimatem oraz zdrojem – źródłami wody o szczególnych właściwościach leczniczych.
Do dziś w Polsce dużym uznaniem cieszą się pijalnie wód w południowej części państwa. W kilku miejscowościach, w publicznych parkach znajdują się fontanny z wodą o bogatym składzie. Różnorodność składników mineralnych ma wpływ na smak i zapach życiodajnego płynu, a picie jej nie zawsze jest przyjemnym doznaniem. Ze względu na duże stężenie wspomnianych minerałów, wokół pijalni często zbudowane są uzdrowiska oraz sanatoria. Mikroklimat takich miejsc ułatwia leczenie niektórych schorzeń, a pobyt w uzdrowisku jest zalecany podczas rekonwalescencji.
Dobroczynne działanie wody z tych miejsc można również doświadczać z daleka od nich samych. Ujęcia wody wokół miejscowości uzdrowiskowych często wykorzystywane są komercyjnie – woda przelewana jest do butelek i sprzedawana na terenie całego kraju. Zawartość składników mineralnych z różnych ujęć jest inna – jej dokładny skład można znaleźć na etykiecie.
Uzdrowiskowa jakość we własnym domu
Wodę o wyjątkowych właściwościach można również przygotować we własnym domu! Jonizator wody to urządzenie, które w procesie elektrolizy powoduje podwyższenie PH wody oraz znaczne obniżenie ORP. Brzmi enigmatycznie? Jonizacja pozwala na uzyskanie wody o przejrzystej strukturze, oczyszczonej z dodatkowych minerałów, występujących m.in. w miejskich wodociągach. Woda wytworzona przed jonizator często nazywana jest „wodą żywą”.
Jakie są jej właściwości? Przede wszystkim doskonale oczyszcza organizm i reguluje naturalne procesy w nim zachodzące. Ma też korzystny wpływ na naszą urodę – spowalnia procesy starzenia się. Regularnie picie wody pozwala na eliminację problemów związanych z nadmiernym zakwaszeniem organizmu, m.in. osłabioną odpornością.
Warto zwrócić na jeszcze jeden element związanym z korzystaniem z tego urządzenia. Jonizator wody, podobnie jak i filtry węglowe, znacznie poprawiają jej smak. Zniwelowanie metalicznego posmaku jest szczególnie istotny dla osób mieszkających w starszych budynkach, w których system wodociągowy nie był od kilku lat remontowany. Oczyszczanie wody z kranu poprzez filtrowanie jej lub jonizacje pozwala na cieszenie się wodą nie tylko w domu, ale także poza nim. Przelanie domowej wody do butelki wielorazowego użytku lub korzystanie z takiej, która posiada wbudowany filtr to także jeden z tych małych kroczków ograniczających zużycie plastiku.