Warunki panujące w kuchni nie należą do łatwych. W związku z tym w branży gastronomicznej wymaga się wyposażenia pracowników w specjalistyczną odzież gastronomiczną. Jaki jest jej cel? Tego dowiesz się po przeczytaniu poniższego artykułu. Podpowiemy Ci w nim również, co jest ważne przy wyborze odpowiedniego stroju.
Do czego przeznaczona jest odzież gastronomiczna?
Pracownicy branży gastronomicznej zobowiązani są do korzystania ze specjalnej odzieży roboczej. Jej głównym zadaniem jest:
– stworzenie wizerunku danego lokalu – strój ma charakter reprezentacyjny. Jego prezencja jest więc w stanie wiele powiedzieć na temat danego lokalu. Tym samym może on przyciągać bądź zniechęcać gości;
– podkreślenie funkcji pełnionej przez daną osobę – odzież gastronomiczna wyróżnia pracowników na tle innych osób znajdujących się w pomieszczeniu. Dokładnie wskazuje również, co należy do ich zadań. To dlatego, że zupełnie inaczej wygląda strój dla osób pracujących przy przygotowywaniu potraw, a inaczej dla tych związanych z obsługą gości;
– zapewnienie komfortu podczas pracy – odpowiednio dobrana odzież zabezpiecza przed wysoką temperaturą i wilgotnością. Chroni również przed ostrymi przedmiotami oraz zabrudzeniem stroju prywatnego przez produkty spożywcze.
Co jest ważne przy zakupie odzieży gastronomicznej?
Specyfika stroju roboczego uwzględniana jest przez przepisy BHP. W związku z tym przy jego zakupie warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Wśród nich wyróżnia się:
– odpowiednio dobrany krój – odzież stworzona na potrzeby pracowników gastronomii nie może być zbyt luźna ani zbyt ciasna. Pierwsza sytuacja mogłaby bowiem stać się przyczyną wypadku przy pracy. Druga z kolei sprawiłaby, że ruchy pracownika zostałyby skrępowane;
– estetyczne wykonanie – dzięki temu odzież przyciągnie klientów;
– łatwość czyszczenia i dezynfekcji – pracownik gastronomii musi być schludny i czysty. W końcu ma on kontakt z żywnością. Jego strój powinien więc wykazywać wysoką odporność na plamy oraz umożliwiać szybkie i łatwe usunięcie zabrudzeń;
– komfort noszenia – strój roboczy dopasowuje się do warunków panujących na danym stanowisku. W związku z tym przyjrzyj się jakości tkaniny. Celuj przede wszystkim w przewiewne materiały, które chronią przed potem i przegrzaniem. Ważna jest też wytrzymałość. W gastronomii obejmuje ona przede wszystkim wysoką temperaturę, wodę oraz ogień.
Odzież gastronomiczną, która spełnia powyższe kryteria, znajdziesz np. w e-sklepie https://arthaft-sklep.pl. Asortyment jest na tyle szeroki, że bez problemu można dobrać produkty pod kątem swoich potrzeb i oczekiwań. Można też skorzystać z personalizacji, np. zawierającej logo firmy – strój z jego wizerunkiem prezentuje się znacznie bardziej profesjonalnie.
Materiał partnera