Prowadzenie działalności o charakterze gastronomicznym z reguły nakłada na przyszłych właścicieli szereg różnorakich wymogów i zobowiązań. Choć sezon na mobilne punkty gastronomiczne dobiegł końca, nie oznacza to, iż marzenia o ich prowadzeniu nie mogą stać się rzeczywistością. Wręcz przeciwnie – o takich sprawach warto pomyśleć nieco wcześniej! Jak otworzyć food truck i jakie wymagania należy spełnić? Sprawdzamy!
Otwarcie food trucka a Główny Inspektorat Sanitarny
Branża gastronomiczna została objęta odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Co za tym idzie? Przyszli właściciele punktu gastronomicznego muszą liczyć się z tym, iż będą czekały na nich zupełnie nowe wyzwania. Nie mamy tutaj na myśli wyłącznie wyboru lokalu czy rejestracji nowej działalności gospodarczej, a także wszelkie kwestie związane z aktualnie obowiązującymi wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Nie wystarczy bowiem kupić czy wynająć food truck! Lokal, w którym będą serwowane różnego rodzaju posiłki musi zostać dostosowany względem konkretnych wytycznych tak, aby mógł prężnie funkcjonować bez obawy o uzyskanie negatywnej opinii sanepidu. To zaś przybliży was do wejścia na rynek! Co zatem powinniście wiedzieć przed otwarciem food trucka?
Otwarcie food trucka – tych dokumentów nie może zabraknąć
Gdy etap rejestracji firmy i uzyskania wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej będziecie mieć już za sobą, nie pozostanie nic innego, jak zgłosić się do odpowiedniej dla waszej lokalizacji stacji sanepidowskiej. Jako że gastronomia jest objęta nadzorem tej właśnie instytucji, należy niezwłocznie stworzyć profesjonalny projekt technologiczny stanowiący podstawę do uzyskania zgody na prowadzenie działalności. Projekt technologiczny restauracji czy food trucka to absolutna konieczność! Otóż dokument ten jest dokładnym odzwierciedleniem lokalu oraz znajdujących się w nim urządzeń technologicznych. Bez niego nie będziecie mogli prowadzić food trucka, co więcej – narazicie się na niepotrzebne koszty i stratę czasu. Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego możecie stworzyć samodzielnie lub z pomocą specjalistów. Firma Horeca-Design z pewnością wam w tym pomoże!
Nie zapomnijcie również o stworzeniu planu GMP/GHP oraz księgi HACCP. To właśnie na ich podstawie będzie mógł funkcjonować wasz food truck. Dokumenty te należy trzymać w ogólnodostępnym miejscu tak, aby pracownicy punktu oraz urzędnik upoważniony do przeprowadzenia kontroli mieli do nich dostęp.
Jak dostosować food truck do wymogów sanepidu?
Prowadzenie food trucka będzie możliwe, dopiero gdy pracownik sanepidu wyda pozytywną opinię tuż po przeprowadzonym odbiorze lokalu. Aby tak też się stało, należy spełnić szereg wymogów sanitarnych oraz wytycznych technicznych. Pracownicy Głównego Inspektoratu Sanitarnego są bowiem wyczuleni na co poniektóre kwestie, a to zaś wpływa na ostateczną decyzję. Na całe szczęście powierzchnia food trucka jest stosunkowo niewielka, tym samym zaprojektowanie wnętrza nie powinno nieść ze sobą trudności. Jakie wymagania sanepidu należy zatem spełnić?
- Dostęp do ciepłej i zimnej wody – ten aspekt nie powinien nikogo raczej dziwić! W każdym punkcie gastronomicznym pracownicy muszą mieć dostęp do ciepłej i zimnej wody. Dodatkowo należy umieścić w food trucku zlew oraz umywalkę. Pierwszy posłuży do oczyszczania produktów, drugi zaś do mycia rąk. Upewnijcie się, iż znajdują się tam także środki do dezynfekcji dłoni.
- Szafka na środki czystości – skoro już mowa o dezynfekcji rąk, nie sposób pominąć kwestii, jaką jest konieczność przechowywania produktów czyszczących w odpowiednim miejscu. Co istotne, szafka powinna mieć miejsce z dala od produktów żywności!
- Szafka dla pracowników – mamy świadomość, iż wygospodarowanie wolnej przestrzeni może graniczyć z cudem. To jednak należy koniecznie umiejscowić gdzieś schowek na rzeczy waszych pracowników. Możecie mieć pewność, iż odpowiedzialny za odbiór lokalu urzędnik zwróci na to uwagę.
- Kosz na śmieci – podobnie jak w przypadku szafki na środki chemiczne, kosz na śmieci powinien zostać oddzielony od wykorzystywanych na co dzień produktów. Dobrze, aby wybrany kosz posiadał nożny pedał.
- Urządzenia technologiczne – w trakcie odbioru lokalu pracownik sanepidu sprawdzi, czy wybrane przez urządzenia posiadają atest, tym samym ich stan techniczny nie pozostawia wiele do życzenia.
Otwarcie food trucka to bez wątpienia świetny pomysł na biznes! Niemniej formalności i wymogów sanepidu z pewnością nie zabraknie… Przygotujcie się dobrze na nowe wyzwanie i cieszcie dobrze prosperującą firmą!







