Podczas Dożynek Wojewódzkich w Buczku wybierano najlepsze regionalne dania. Jedną z nagród otrzymało koło gospodyń wiejskich z powiatu kutnowskiego, które podbiło serca jury.
To najsmaczniejsza tradycja Dożynek Województwa Łódzkiego, które w tym roku odbywają się w niedzielę, 17 sierpnia, w Buczku (pow. łaski). 120 Kół Gospodyń Wiejskich z całego województwa przygotowało na ten dzień swoje popisowe dania i desery. Wszystkie zostały ocenione przez jury, które zwracało szczególną uwagę na smak i aromat, estetykę podania, ale i nawiązanie do tradycji i kultury naszego regionu.
Było pięć kategorii: Mięsne rozmaitości, Zupy z duszą, Słodkie rozkosze, Jarskie cuda i Truskawkowy zawrót głowy. W każdej komisja przyznała 3 pierwsze miejsca (nagrody w wysokości 6 tys. zł, 4 tys. zł i 2 tys. zł) oraz po dwie nagrody specjalne w wysokości tysiąca złotych.
W kategorii „Zupy z duszą” gospodynie postawiły na regionalne smaki, bo dominowały żury, zalewajki i kapuśniaki. Nie zabrakło zupy śledziowej, maślanki czy zup owocowych. Panie wyśmienicie połączyły klasykę kuchni z nowoczesnym podaniem i oryginalnymi przyprawami, a podniebienia jurorów zachwyciła czernina z domowymi kluseczkami. I to właśnie ta zupa ugotowana przez KGW w Śleszynie (pow. kutnowski) otrzymała pierwszą nagrodę. Jak mówią gospodynie, to zupa nawiązująca do historii wsi i lokalnej, żychlińskiej kuchni, w której nic się nie marnowało.
– Na własnym rosole, na occie zrobionym ze śliwki, do tego jabłuszka z własnego drzewka. Włoszczyzna też z naszego ogródka. Dlatego nasza czernina jest zupełnie inna w smaku niż taka z produktów kupionych w sklepie – zachwala Mirosława Kłudczyńska z KGW w Śleszynie.
Źródło: lodzkie.pl, Gmina Żychlin













