W jesiennym jadłospisie szukamy rozgrzewających potraw, które dodatkowo poprawią naszą odporność. Pojęcie superfood zapewne pojawiło się w Twoim życiu nie raz i nie dwa, ale co to właściwie jest, gdzie go szukać i jak korzystać? O tym dowiesz się w tym artykule!
Czym jest superfood?
Jedzenie ma nie tylko dostarczać nam energii i sprawiać przyjemność, ale również ma za zadanie odżywiać nasz organizm swoim bogactwem składników. Superfood kojarzy nam się bardzo egzotycznie a jest to superżywność, do której zaliczamy ogromną ilość produktów prostych, ogólnodostępnych i takich, które używamy na co dzień nie wiedząc jak wielką moc mają w sobie! Do grupy superfood zaliczamy niektóre owoce, warzywa, ziarna, zboża i oleje, które w zależności od składników pozytywnie wpływają na naszą odporność, poprawiają trawienie, wzmacniają serce, poprawiają stan naszej skóry, mają niebagatelny wpływ na nasz mózg oraz poprawę nastroju a także zapobiegają nowotworom! Z całą pewnością są to produkty, które warto poznać bliżej.
Jesienne superfoods, czyli wzmacniamy odporność i poprawiamy nastrój!
Poza tym, że w Twój codzienny jadłospis powinien być dobrze zbilansowany i zakładać spożycie głównie zdrowych, zalecanych produktów to warto też przyjrzeć się temu bliżej i zadbać o dodatek odpowiednich superfoods. Dzisiaj skupiamy się przede wszystkim na odporności i samopoczuciu, które jest często gorsze w okresie jesienno-zimowym. Chcąc wpłynąć na poprawę nastroju koniecznie włącz do swojej codziennej diety nasiona chia, dynię, jarmuż, kakao, kardamon, kawę, kurkumę, migdały, natkę pietruszki, szpinak, truskawki (mrożone są super!), kalafiora, cytrynę, kapustę. Oczywiście nie są to wszystkie produkty, które mogą poprawić Twoje samopoczucie, jest ich wiele więcej! Część z nich tak jak dynia czy szpinak wpłyną również na wzrost Twojej odporności. W tym przypadku do listy zakupów dopisz bataty, cebulę, czarną porzeczkę (również w postaci mrożonej), czosnek, grejpfruta, gruszki, jabłka, jagody goji, imbir, kiwi, marchew, orzechy włoskie a także rokitnik! Jeśli zainteresował Cię ten temat i chcesz dowiedzieć się więcej o poszczególnych produktach z działu superfood to śmiało zajrzyj na stronę poradni Instytut Zdrowej Diety 🙂
Pora na koktajl!
Dietetyk Joanna Adamczyk z poradni dietetycznej Instytut Zdrowej Diety we Wrocławiu przygotowała 2 koktajle z wykorzystaniem superfoods, które kochają jej pacjenci! Przekonaj się czy Ty też polubisz te propozycje, bo Twój organizm z pewnością będzie na tak!
1. Zielony koktajl wspierający mózg i poprawiający samopoczucie
Ilość porcji: 2
160g szpinaku baby
160g mrożonych truskawek
1 awokado hass
2 pomarańcze
150 ml jogurtu naturalnego lub kokosowego
Wszystkie składniki należy oczyścić i zmiksować.
2. Złote mleko na odporność
Ilość porcji: 2
Pasta z kurkumy:
2 łyżeczki kurkumy mielonej
4 łyżki wody
1 łyżeczka oleju kokosowego
Mieloną kurkumę przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, gotujemy. Po uzyskaniu konsystencji pasty zdejmujemy z ognia, mieszamy z olejem.
Mleko:
400 ml napoju migdałowego lub mleka
1 łyżeczka imbiru startego
2 szczypty kardamonu
miód
Napój lub mleko zagotowujemy, mieszamy z pastą, imbirem i kardamonem. Doprawiamy miodem.
Smacznego!







