Włoska kuchnia na całym świecie znana jest ze swojej prostoty oraz wyjątkowych aromatów. Dlatego, jeżeli chcesz przygotować szybki, ale efektowny obiad, będzie strzałem w dziesiątkę. Przepisy z tamtych stron świata są wyjątkowo łatwe do wykonania. Musisz jedynie zatroszczyć się o to, aby wykorzystać do nich wyłącznie artykuły najwyższej jakości. Szukasz inspiracji na obiad? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci, jakie włoskie makarony najlepiej sprawdzą się w tej roli.
Jakie włoskie makarony będą najlepsze na obiad?
Nie masz czasu stać przy garnkach, ale zależy Ci na tym, aby podać swoim gościom coś pysznego? A może w Twoim domu mieszkają wymagające niejadki, które potrzebują potraw rozpieszczających ich podniebienie? Jeśli poznasz nasze szybkie przepisy na włoski makaron, takie sytuacje już nigdy nie będą dla Ciebie problemem.
Spaghetti aglio e olio
Bardzo smaczną i niezwykle szybką do wykonania opcją jest spaghetti aglio e olio. Aby podać porcję idealną dla dwóch osób, potrzebujesz:
– 40 dag makaronu,
– 6-8 łyżek oliwy z oliwek,
– 4 ząbków czosnku,
– pęczka świeżej pietruszki,
– tartego parmezanu do posypania,
– soli,
– przyprawy Aglio Olio e Peperoncino Valverbe.
1. Ugotuj makaron al dente. Stosuj się przy tym do zaleceń, jakie jego producent umieścił na opakowaniu.
2. Posiekaj czosnek w kostkę.
3. Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij na niej czosnek, uważając, aby się nie przypalił.
4. W międzyczasie posiekaj dokładnie pietruszkę.
5. Na patelnię dorzuć ugotowany makaron oraz pokrojoną natkę.
6. Intensywnie mieszaj i dopraw potrawę do smaku.
7. Nałóż danie na talerze i posyp makaron parmezanem.
Makaron z pesto
Świetnym pomysłem na aromatyczny obiad, który będzie idealny zarówno na codzienny posiłek, jak i na elegancki poczęstunek dla gości, jest makaron z pesto. Wystarczy, że będziesz mieć w swojej spiżarni trzy składniki, by podać taki rarytas. Na dwie porcje będziesz potrzebować:
– 30 dag makaronu Fusilli Bio marki Alce Nero,
– słoiczka pesto Genovese z bazylii marki Alce Nero,
– parmezanu do posypania,
– opcjonalnie – bazylii do dekoracji.
1. Ugotuj makaron al dente, według przepisu znajdującego się na opakowaniu.
2. Odcedzony makaron wymieszaj dokładnie z pesto i nałóż go na talerze.
3. Posyp każdą porcję parmezanem.
4. Opcjonalnie dodaj po listku świeżej bazylii do dekoracji.
Gwarantujemy, że tak podane włoskie makarony będą prawdziwym hitem na organizowanych przez Ciebie obiadach czy przyjęciach. Internauci, którzy szukają oryginalnych produktów importowanych wprost ze słonecznej Italii, często decydują się na zakupy na https://clickitalia.pl/pl/c/Makaron/45. Click Italia to e-sklep stworzony przez ludzi z pasją, dlatego możesz mieć pewność, że w Twoje ręce trafi wyłącznie to, co najlepsze.