Nie od dziś wiadomo, że produkty pochodzenia naturalnego są niezwykle cennymi składnikami diety. Okazuje się, że szczególny wpływ na nasze zdrowie mają skarby ula. To jednak coś więcej niż miód – do tej grupy bez wątpienia zaliczyć można produkty pszczele. Które z nich warto na stałe włączyć do jadłospisu? Jakie korzyści dla organizmu się z tym wiążą? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.
Produkty pszczele – jakie skarby poza miodem kryje ul?
Powszechnie przyjęto, że najcenniejszym owocem pszczelej pracy jest miód. Nic bardziej mylnego – pszczoły dostarczają nam o wiele więcej produktów. Wśród nich możemy znaleźć pyłek kwiatowy, propolis i pierzchę. Pszczoły zbierają pyłek kwiatowy i mieszają go z nektarem. Uformowany w kuleczki, zawiera mnóstwo składników odżywczych, dlatego też jest cennym suplementem, używanym od setek lat. Propolis z kolei, znany także jako kit pszczeli, służy przede wszystkim do uszczelniania ula, jednak pozostaje jednym z najważniejszych składników o znaczeniu farmakologicznym. Pierzcha pozyskiwana jest z pyłku kwiatowego, a następnie powlekana przez pszczoły miodem i woskiem, po czym ulega fermentacji.
Kiedy warto sięgnąć po produkty pszczele?
Produkty pszczele powinny być obecne w naszej diecie cały rok. Niemniej, szczególnie korzystny wpływ związany z ich spożywaniem odnotowuje się w okresie jesienno-zimowym – wówczas organizm jest najbardziej narażony na infekcje, a układ immunologiczny wymaga szczególnego wzmocnienia.
Sposobów na wykorzystanie produktów pszczelich jest wiele. Propolis jest cennym składnikiem specjalnej nalewki – to jeden z najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Pierzchę z kolei wykorzystuje się do parzenia zdrowych, łagodzących stres naparów. Pyłek kwiatowy polecany jest jako pyszny dodatek do śniadań, wypieków, a nawet sałatek. Nic nie stoi na przeszkodzie, by włączyć produkty pszczele do swojego jadłospisu na stałe, szczególnie że są obecnie łatwo dostępne – np. w e-sklepie mojemiody.pl znajdziesz produkty najwyższej jakości, pochodzące z własnej pasieki!
Prozdrowotne właściwości produktów pszczelich
Wszystkie skarby z ula to źródło składników odżywczych, a przede wszystkim witamin – A, C, D, E i H. Produkty pszczele wspierają odporność organizmu, a także wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wspomagają proces leczenia infekcji i łagodzą dolegliwości górnych dróg oddechowych. Co więcej, produkty pszczele mogą wspierać pracę wielu narządów, a także wykazują działanie adaptogenne. Nie da się ukryć, że pozytywnie wpływają również na urodę – ich silne działanie antyoksydacyjne spowalnia proces starzenia się skóry.






