REKLAMA
środa, 17, sierpień 2022
REKLAMA

Co zrobić, aby sernik nie opadał?

Najpopularniejsze sposoby

poniżej dalsza część artykułu

I nareszcie weekend. Czas relaksu i spotkań w gronie najbliższych. Nie możesz się pewnie już doczekać, aż wypróbujesz w kuchni ten przepis na sernik, który ostatnio znalazłaś w internecie i który tak mocno zachwalany jest przez użytkowniczki różnych portali społecznościowych. Martwisz się jednak, że do czasu aż przyjdą Twoi goście, opadnie, zyskując nieestetyczny wygląd. Czy są zatem jakieś metody, które mogą pomóc uniknąć tego niechcianego zjawiska? Okazuje się, że jak najbardziej. Co więcej, są one banalnie proste! Jeśli chcesz wiedzieć, w jaki sposób to zrobić, zapraszam do artykułu.

Sprawdź: https://nafakcie.pl/dlaczego-sernik-opada-oto-powody/

poniżej dalsza część artykułu

Okazuje się bowiem, że ochrona sernika przed opadnięciem wcale nie jest taka trudna jak to pewnie wielu, mogłoby się z początku wydawać, metod zaś, jest kilka. Oto przykładowe:

  1. Pierwsza, zakłada zastosowanie starej jak świat i wszystkim znanej, kąpieli wodnej. Na czym dokładnie polega? Brytfannę z ciastem (mocno wodoszczelną), umieścić należy w pojemniku z wodą. Wskazane jest, aby poziom wody, odpowiadał temu, który ma ciasto w naszej foremce. Dzięki wytwarzającej się w ten sposób parze wodnej nasz sernik zyskuje odpowiednie nawilżenie. Jest to przydatne również dla osób, które obawiają się, że ich ciasto popęka.
  2. Drugą metodą, która jest równie prosta a przy tym nieskomplikowana, jest… czas. Tak, aby zminimalizować ryzyko opadnięcia sernika, wystarczy tylko, że po zakończeniu jego pieczenia, zostawi się go na jakiś czas w piekarniku. Jednak uwaga! Aby nie stracił on swojej puszystości, warto uchylić drzwi od urządzenia, w którym został upieczony.
  3. Trzecia metoda to dopilnowanie, aby temperatura pieczenia była odpowiednia. Jaka zatem powinna być? Cały proces warto zacząć, od nastawienia 180 stopni. Wraz z upływającym czasem wartość tę, można stopniowo zmniejszać. Wiele osób, zapomina również, że nie powinno piec się go dłużej niż 30 minut.
  4. Czwarta metoda to zadbanie o to, aby wszystkie składniki na nasz sernik, posiadały temperaturę pokojową. Tak, ten prozaiczny błąd popełnia bardzo wiele osób w kuchni, przystępując do jego wyrobienia na bazie produktów, wyciągniętych świeżo z lodówki.
  5. Piątym bardzo ważnym elementem, który również składa się na układankę dotyczącą sekretu pięknego sernika, który nie opadnie, jest zakupienie sera dobrej jakości. Jaki powinien być konkretnie? Tłusty oraz niekwaśny. Jeśli natomiast, masz wątpliwości i nie wiesz, jaki wybrać, zawsze możesz poprosić o doradztwo jakąś osobę, która pracuje w sklepie. Po przyjściu do domu trzeba natomiast zmielić go w maszynce, najlepiej dwa razy, aby zyskać pewność uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Można również wzbogacić jej smak szczyptą cukru wanilinowego. Jednak najlepsze będą, utłuczone w moździerzu ziarenka wanilii.
  6. Szósta rada, dotyczy kwestii mąki naszego ciasta. Może być pszenna lub ziemniaczana. Świetnie sprawdzi się również budyń bez cukru. Pamiętać należy jednak, aby nie dawać żadnego z tych produktów za dużo, a umieszczając go w misce z naszym serem, odpowiednio napowietrzyć go poprzez przesianie.

Jak sama widzisz, prewencyjne metody, aby sernik nie opadł, wcale nie są skomplikowane ani kosztowne. Wystarczy teraz, aby podczas następnego razu, gdy będziesz wyrabiać to ciasto, zastosować je w kuchni. Jeśli połączysz te wszystkie metody, nie musisz obawiać się, że znów opadnie. I co dalej? Nie pozostanie Ci nic innego, jak niedzielna kawka na tarasie, w towarzystwie śpiewu ptaków i pysznego (oraz pięknego) sernika, który właśnie upiekłaś. Ideał, prawda?

poniżej dalsza część artykułu

Artykuł napisany przez redakcję:

reklama

Warto przeczytać:

reklama