Czy warto ocieplić komorę na warzywa i owoce pianą PUR?

Wyzwaniem dla rolników i sadowników jest nie tylko to, aby w każdym sezonie zebrać obfite plony, ale też odpowiednio je przechować. Od tego zależą właściwości smakowe oraz odżywcze owoców i warzyw, a także zyski dla rolnika. W ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się ocieplenie przechowalni owoców i warzyw pianą PUR. Co jest tego powodem? Zapytaliśmy o to ekspertów z Pluimers Izolacje – firmy, która od kilkudziesięciu lat specjalizuje się w izolacjach komór chłodniczych pianką poliuretanową.

- R E K L A M A -

Ocieplenie chłodni na owoce i warzywa – dlaczego pianka PUR jest najlepszym wyborem?

Izolacja komory na owoce i warzywa ( https://www.pluimers.pl/izolacja-przechowalni-owocow-i-warzyw/ ) musi sprostać wielu kwestiom. Najważniejsze jest oczywiście utrzymanie w przechowalni odpowiedniej temperatury – nie za niskiej, ale też nie za wysokiej. Ocieplenie przechowalni na owoce i warzywa wykonuje się przy użyciu pianki zamkniętokomórkowej. W praktyce oznacza to, że materiał zapewnia znakomite właściwości izolacyjne, nieporównywalnie lepsze niż inne surowce używane do tego typu prac. Bardzo wysoka wartość oporu cieplnego oraz doskonały współczynnik przewodzenia ciepła powodują, że izolacja komory na owoce pianką PUR daje duże możliwości oszczędności na rachunkach za prąd i pozwala łatwo kontrolować temperaturę wewnątrz pomieszczenia. Tworzy też odpowiedni mikroklimat sprzyjający przechowywaniu plonów. Zapobiega wykraplaniu się wody i przesuszeniu powietrza w komorze. Warto przy tym zaznaczyć, że pianka poliuretanowa wykazuje świetną przyczepność do podłoża. W związku z tym dociera nawet w trudnodostępne miejsca i szczeliny, tworząc zwarty monolit bez mostków termicznych, przez które mogłoby uciekać ciepło.

Ocieplenie przechowalni na owoce i warzywa pianką poliuretanową – szybko i solidnie

Przyczepność pianki PUR to kolejny argument przemawiający za tym, że jest to idealny materiał do ocieplenia chłodni na warzywa i owoce. Po pierwsze, natrysk pianki poliuretanowej można wykonać na dowolną powierzchnię – metal, drewno czy beton. Po drugie, aplikacja surowca nie wymaga żadnych elementów montażowych i nie generuje odpadów. Po trzecie jest stosunkowo lekka, przez co nie obciąża konstrukcji budynku. Dzięki temu ocieplenie komory na owoce i warzywa ( https://www.pluimers.pl/izolacja-przechowalni-owocow-i-warzyw/ ) pianą PUR może być stosowane również w przypadku chłodni funkcjonujących od wielu lat. Należy także podkreślić, że natrysk pianki poliuretanowej przez doświadczoną ekipę odbywa się bardzo szybko i sprawnie. To szczególnie ważne, kiedy przy ocieplaniu komory na owoce liczy się czas. Izolacja chłodni pianką PUR może być przy tym wykonana o każdej porze roku. Warunkiem jest tylko to, aby materiał był aplikowany na suche podłoże.

- R E K L A M A -

Izolacja komory na owoce i warzywa pianą PUR – jakie jeszcze ma zalety?

Jakie jeszcze korzyści daje ocieplenie komory na warzywa i owoce pianą PUR ( https://www.pluimers.pl/ ) ? Atutem jest nie tylko doskonała izolacja termiczna, ale także paroszczelność i gazoszczelność. Pianka zamkniętokomórkowa może być natryskiwana zarówno na strop, jak i na ściany czy posadzkę, ponieważ jest twarda i wytrzymała na uszkodzenia mechaniczne. A dodatkowo – łatwo utrzymać ją w czystości i zapewnić odpowiednie warunki higieniczne w komorze na owoce i warzywa. Nie można zapominać o tym, że jest to materiał zupełnie bezpieczny dla zdrowia. Nie wydziela zapachów i nie wchodzi w reakcje chemiczne, co ma szczególne znaczenie przy ocieplaniu komory na jabłka.

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: