Czy znasz wegetariańskie odpowiedniki znanych potraw?

Masz zestaw ulubionych potraw, bez których nie wyobrażasz sobie życia? Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić wegański schabowy czy wegetariański bigos? Nic prostszego! Poznaj przepisy na wegetariańskie odpowiedniki tradycyjnych potraw i spraw, by Twoja dieta stała się jeszcze bardziej różnorodna.

- R E K L A M A -

Wegański schabowy — z czego go zrobić?

Wśród najpopularniejszych dań obiadowych w polskich domach króluje schabowy. Z ziemniakami lub frytkami, świeżymi surówkami lub duszonymi warzywami, w wielu domach jest oczywistą pozycją na rodzinne spotkania czy niedzielne obiady. Lubisz to danie, jednak chcesz odstawić mięso? Masz przed sobą wiele możliwości.

Wegański odpowiednik klasycznego schabowego to doskonały pomysł na obiad bez mięsa, a jednocześnie doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, takich jak pieczarki, płatki owsiane, mąka pszenna i przyprawy. Pieczarki pokrojone w drobne kawałki, zblenduj z płatkami owsianymi, dodaj przyprawy i formuj kotlety. Potem wystarczy tylko obtoczyć je w mące i usmażyć na złoty kolor.

- R E K L A M A -

W roli roślinnego schabowego świetnie sprawdzi się też seitan (często wykorzystywany podczas przyrządzania wegańskich zrazów, pieczeni i rolad). Zainteresowała cię wegetariańska wersja popularnego dania? Poszukaj inspiracji na dziewiataplaneta.pl.

Z czego zrobisz roślinny bigos?

Bigos jest jednym z najbardziej tradycyjnych polskich dań, które również można przyrządzić w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, do bigosu dodaj tofu lub tempeh, które idealnie wchłania smaki. Dodaj też dużo kapusty, cebuli, pieczarek i przypraw. Tak przygotowany roślinny bigos nie odbiega smakiem od tradycyjnego, a smakuje równie dobrze. Jeśli chcesz, możesz rozszerzyć podstawowy przepis o śliwki (m.in. wędzone) oraz suszone grzyby, dzięki którym wegetariański bigos oczaruje cię niezwykłym aromatem. Bigos bez mięsa możesz doprawić warzywnym bulionem, boczkiem z tofu oraz przyprawą do bigosu, która pomoże nadać tej potrawie tradycyjny, swojski smak. Nie zapominaj też o liściach laurowych i tak ważnej przyprawie, jak ziele angielskie. Bez względu na to, jaki bigos postanowisz przygotować, te dodatki będą miały wielki wpływ na ostateczny charakter tej popularnej potrawy. 

- R E K L A M A -

Wegetariański żurek – czy to możliwe?

Żurek to kolejna potrawa, którą można z powodzeniem przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjny żurek zwykle jest dość tłusty i pożywny, a jego głównymi składnikami są: zakwas, jajka oraz kiełbasa. Chcesz poznać wegetariańskie warianty tej potrawy?

Zamiast tradycyjnej kiełbasy, dodaj do żurku kiełbasę sojową lub kawałki wędzonego tofu. Wegetariański żurek, przyrządzony na zakwasie z żytniego chleba, smakuje tak samo pysznie jak tradycyjny! Możesz podać go z ugotowanym jajkiem i ziemniakami, możesz sięgnąć po inne dodatki. Na popularnych portalach kulinarnych znajdziesz przepisy na wegetariański żurek z jajkiem, kwaśną śmietaną i suszonymi borowikami, w którym ważną rolę odgrywają dodatki smakowe: chrzan oraz majeranek. Możesz też sięgnąć po przepisy na wegetariański żur, w którym pojawia się włoszczyzna (głównie kawałki selera i marchewki).

Chcesz przygotować to danie i całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego? Jeśli tak, możesz wykorzystać przepis na wegański żurek z grzybami, włoszczyzną i pieczonymi ziemniakami, którego smak poprawi tarty chrzan, majeranek oraz lubczyk.

Co zamiast ryby? Zobacz najpopularniejsze alternatywy

Smażony mintaj, karp, śledziowa sałatka lub ryba po grecku to kolejny zestaw tradycyjnych dań, które bez problemów przygotujesz w wersji roślinnej. Z jakich zmienników możesz skorzystać? Wegańskie odpowiedniki ryb to seleryba lub tofu.

Selerybę można przyrządzić na wiele sposobów – smażoną, duszoną, pieczoną. Aby odnieść sukces, nie trzeba wiele. Jeśli ugotujesz seler w warzywnym bulionie, a następnie owiniesz kawałki tego warzywa w nori, osiągniesz wspaniały efekt. Tofu o smaku ryby natomiast doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, kanapek czy makaronów. Obie opcje są nie tylko smaczne, ale też zdrowe!

Chcesz więcej? Możesz przygotować śledzie opiekane z kotletów sojowych, ugotowanych w roślinnym wywarze z dodatkiem alg (np. nori lub wakame), podsmażonych i zalanych wywarem z dodatkiem octu i liścia laurowego.

Możesz też sięgnąć po uniwersalne boczniaki, które — dzięki dobrze dobranym przyprawom — mogą stać się głównym składnikiem roślinnej sałatki śledziowej, podawanej np. ze śmietaną, cebulką i ugotowanymi ziemniakami. 

Przygotowanie wegańskich odpowiedników tradycyjnych potraw nie jest trudne, a efekty mogą cię pozytywnie zaskoczyć. Spróbuj sam i przekonaj się, jak smaczne może być jedzenie bez mięsa! Szybko przekonasz się, że dieta wegetariańska nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W nowej wersji mogą one nadal zajmować ważne miejsce w twoim menu, mogą cię też uratować przed nudą w kuchni. 

materiał partnera

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: