Marzysz o obfitych plonach? Chcesz, by Twoja praca przynosiła jak najlepsze efekty? Zatem musisz pamiętać o wszelkich działaniach obejmujących nie tylko siew, nawadnianie i pielęgnację upraw, ale także ich prawidłowe nawożenie. Jednym ze skutecznych, często stosowanych nawozów jest saletra amonowa. Czym jest i dlaczego warto ją stosować? Czytaj dalej – przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik.
Czym jest saletra amonowa?
Pod pojęciem saletry amonowej kryje się sól kwasu azotowego i amoniaku. Ma wiele zastosowań – w rolnictwie stosuje się ją jako nawóz granulowany azotowy. Z reguły zawiera około 34% azotu. Występuje on w dwóch formach – azotanowej i amonowej, w proporcji 50:50. Dzięki temu saletra amonowa jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych nawozów azotowych. Jeżeli zależy Ci na obfitych plonach, to zdecydowanie powinieneś rozważyć wykorzystanie saletry amonowej pod uprawy.
Formy azotu w saletrze amonowej
Jak wspomnieliśmy wyżej, saletra amonowa występuje w nawozach pod dwiema postaciami. Każda z nich ma nieco inne zastosowanie. Przyjrzyjmy się im trochę bliżej:
– forma azotanowa – to najszybciej działająca forma azotu. Szczególnie dobrze radzi sobie w wysokich temperaturach. Jest rozpuszczalna w wodzie, przez co roślina może ją pobierać kanałami jonowymi. Zanim jednak znajdzie się w komórkach roślin, musi być przekształcona do formy amonowej. Proces ten jest złożony i dość skomplikowany. Co ważne, wymaga dostępu do molibdenu. Azot w formie azotanowej jest preferowany przez takie rośliny jak pomidory, sałata czy ogórki;
– forma amonowa – doskonale działa w niższych temperaturach. Jest wolniej pobierana przez rośliny niż forma azotanowa. Azot w amonowej formie preferują roślIny mlode, takie jak kukurdza czy ziemniaki. Jedną z najważniejszych zalet tego rozwiązania jest to, że azot w amonowej formie może być wbudowany do komórek.
Znaczenie azotu dla roślin
Azot jest jednym z najważniejszych pierwiastków, który gwarantuje roślinom prawidłowy rozwój. To jeden z kluczowych makroelementów odpowiedzialnych przede wszystkim za właściwą kondycję upraw. Ponadto determinuje wzrost i odpowiada za wygląd roślin. Co więcej, wpływa na rozwój podziemnych i nadziemnych części każdej rośliny. Zapewnia także prawidłowe przyswajanie innych składników odżywczych, takich jak fosfor i potas.
Dlaczego warto stosować saletrę amonową?
Saletra amonowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych nawozów dostępnych na rynku. Stosowanie tego preparatu ma mnóstwo zalet. Wpływa na poprawę jakości i wielkości roślin poprzez stymulowanie wzrostu masy nadziemnej. Odpowiada także za regulację procesów fizjologicznych. Warto też pamiętać o tym, że wydłuża okres wegetacji, co sprawia, że rośliny dłużej pobierają składniki odżywcze. Azot dostarczany w formie amonowej zapewnia też szybszą regenerację po zimie, a także zwiększa odporność roślin na choroby i szkodliwe czynniki zewnętrzne.
Gdzie można zastosować saletrę amonową?
Jak wspomnieliśmy wyżej, saletra amonowa ma szerokie zastosowanie. Nadaje się do każdego rodzaju gleby. Co więcej, można ją stosować pod wszystkie rośliny uprawne zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie. Warto jednak pamiętać o tym, że należy ją stosować z rozwagą – gleba po nadmiarze saletry amonowej może się wyjałowić.
Najczęściej saletrę amonową stosuje się jako nawóz pod ziemniaki, zboża czy buraki cukrowe. Znajduje również zastosowanie jako nawóz pod szpinak, ogórki, cebulę, fasolę czy pomidory.
Na co musisz zwrócić uwagę, wybierając saletrę amonową?
Saletra amonowa może występować w czystej postaci. Warto jednak wiedzieć, że jest też częścią składową nawozów takich jak saletrzak czy roztwór saletrzano-mocznikowy. Saletrzak jest nawozem granulowanym. Roztwór saletrzano-mocznikowy to natomiast produkt wodny zawierający wszystkie formy azotu.
Decydując się na czystą formę saletry amonowej, musisz wiedzieć, jaki produkt warto kupić. Rynek oferuje mnóstwo możliwości. Wybierając nawóz, koniecznie zwróć uwagę na jego skład. Zarówno forma azotu amonowego, jak i azotu azotanowego powinna występować w nim w równych proporcjach, w stosunku 50:50.
Ważna jest też forma preparatu. Najlepszym rozwiązaniem jest wybranie saletry amonowej w formie nawozu posypowego – dlaczego? Preparaty te wyróżniają się świetną przyswajalnością. Są aplikowane bezpośrednio na grunt, dzięki czemu pod wpływem wilgoci bardzo szybko uwalniają składniki odżywcze. Saletra amonowa w formie nawozu posypowego jest dostępna np. na e-platformie eAgro – nawozy online. W kategorii: eagro.pl/oferta-nawozy/saletra-amonowa/ znajdziesz preparaty, których zgodność z obowiązującymi wymogami Unii Europejskiej potwierdzają stosowne certyfikaty jakości.
O czym musisz pamiętać podczas nawożenia saletrą amonową?
Saletra amonowa jest jednym z najlepszych i najbardziej uniwersalnych nawozów azotowych. Warto jednak pamiętać o tym, że preparat ten może silnie zakwasić glebę. Właśnie dlatego podczas stosowania należy poddawać stanowiska regularnemu wapnowaniu. Co więcej, aby rośliny mogły pobierać azot, należy zbilansować saletrę amonową innymi składnikami pokarmowymi. Nawożenie nie powinno odbywać się m.in. bez siarki – odpowiada ona za efektywne pobieranie i wykorzystywanie azotu przez rośliny.
Pamiętaj także o tym, by zarówno saletrę amonową, jak i inne nawozy azotowe stosować z dużą rozwagą. Przedawkowanie tego pierwiastka może negatywnie wpłynąć na jakość plonu. Właśnie dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dopasowanie dawki w oparciu o dane pochodzące z analizy gleby.
materiał partnera