Dobry nóż kuchenny, czyli jaki?

- reklama -

Liczba przyborów kuchennych jest ogromna, ale kluczowym elementem wyposażenia będzie z pewnością nóż. Okazuje się być niezbędny do wykonania wielu czynności, dlatego zawsze powinien być pod ręką. Używamy go zwykle nie tylko do krojenia i filetowania. Na rynku dostępnych jest szereg noży kuchennych, które różnią się wyglądem, rękojeścią, kształtem ostrza.

- reklama -

Jakie wybrać noże kuchenne?


Każdy rodzaj noża ma nieco odmienne przeznaczenie. Mówić można o długim nożu z ząbkowanym ostrzem, małym z cienkim i ostro zakończonym, cienkim/szerokim i długim, cienkim i zagiętym itd. Możliwości jest naprawdę sporo, a wybór powinien być uzależniony od tego, do czego konkretnie chcemy używać tego akcesorium. Inny sprawdzi się do krojenia pieczywa, filetowania ryb, obierania warzyw/owoców, cięcia dużych kawałków mięsa, siekania twardych produktów, ćwiartowania, rozdrabniania serca, oczyszczania mięs i ryb, wykrawania pestek. Dobry nóż musi być przede wszystkim wygodny w użyciu, zapewniać swobodne i kamforowe operowanie, ostry i jednocześnie bezpieczny. Odpowiednio wyprofilowana i antypoślizgowa rączka będzie bardzo mile widziana. Nie ma sensu kupować noża, który nie będzie dobrze leżał w dłoni. Jego użytkowanie stanie się po prostu niekomfortowe i można wręcz wyrządzić sobie nim krzywdę.

- reklama -


Do produkcji noży kuchennych sięga się po różnego typu materiały. Najpopularniejsze są te ze stali nierdzewnej i ceramiczne, chociaż można też kupić drewniane – zwykle nie służą one jednak do krojenia, a raczej do smarowania. Noże ze stali nierdzewnej są bardzo wytrzymałe i estetyczne, łatwo je naostrzyć. Ich trwalszą wersją są te wysokowęglowe, zabezpieczone antykorozyjnie, odporne na zacieki i przebarwienia. Mamy też noże pokryte powłoką tytanową, które długo zachowują ostrość, są bardzo wytrzymałe i odporne na wszelkiego typu przebarwienia. Jeśli szukamy noża, do którego nie będą przywierały krojone produkty, warto wybrać te ze stali nierdzewnej, które zostały pokryte teflonem. Noże ceramiczne są lżejsze i cieńsze od tych stalowych i zdecydowanie dłużej zachowują ostrość. Minusem będzie ich większa kruchość.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.sklep-faktoria.pl/

- reklama -


1 KOMENTARZ

  1. Ja mogę śmiało polecić noże marki japońskiej marki Fide Global. Po pierwsze wszyskie są wykute z jednego kawałka stali, dzięki czemu nie pękną w miejscu łączenia, jak to się potrafi czasami zdarzyć. Po drugie twardość 56-58 stopni w stali Rockwella, przewyższa większość innych produktów z tej samej półki cenowej. Niektórym osobom może nie podobać się brak drewnianej okleiny na uchwycie, ale polecam przymierzyć noże do dłoni. Są świetnie wyważone i bardzo dobrze wyprofilowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj


Przeczytaj także:


reklama

Ostatnio dodane:

reklama

reklama

reklama
reklama