Stal nierdzewna to wyjątkowy materiał o dużej odporności na korozję. Jego cechy sprawiają, że znalazła ona szerokie zastosowanie w przemyśle. Istnieje kilka rodzajów stali nierdzewnej, które warto znać.
- Czym jest i jakie właściwości ma stal nierdzewna?
- Jakie są rodzaje stali nierdzewnej i do czego są wykorzystywane?
Jakie są rodzaje stali nierdzewnej? Do czego wykorzystywana jest stal nierdzewna? Czy wszystkie rodzaje stali można wykorzystać w ten sam sposób? Jakie są różnice? Odpowiadamy na najważniejsze pytania i sprawdzamy, jak jest w rzeczywistości. Jakie są jej właściwości i dlaczego warto dbać tutaj o jakość.
Czym jest i jakie właściwości ma stal nierdzewna?
Stal nierdzewna to stal odporna na działanie korozji. Jej skład chemiczny to w większości chrom, mangan i krzem. Dzięki temu cechuje się ona odpornością na korozję i wysokie temperatury, wytrzymałością i łatwością kształtowania. Często jest to także sta kwasoodporna. Zastosowania stali nierdzewnej są bardzo różne. Może to być zarówno świetna stal konstrukcyjna, idealnie nadaje się do wykończeń, można z niej produkować rury bezszwowe, sztućce, sprzęty RTV, narzędzia i wiele innych.
Jakie są rodzaje stali nierdzewnej i do czego są wykorzystywane?
Obecnie znaleźć można różne rodzaje stali nierdzewnej:
- Stal austenityczna to rodzaj stali, który wyróżnia się odpornością na korozję oraz dobrą ciągliwością. Jest łatwa w kształtowaniu, wygodna w spawaniu i posiada niska magnetyczność. Podczas jej produkcji używane są stale stopowe, takie jak chrom, nikiel czy molibden. Stal austenityczna nie jest hartowana. Używa się jej do produkcji różnego rodzaju elementów złącznych, takich jak śruby, nakrętki, wkręty i tak dalej. Jej gatunki oznaczone są następująco: 1.4301, 1.4305, 1.4306, 1.4307, 1.4310, 1.4401, 1.4404, 1.4435, 1.4436, 1.4438, 1.4439, 1.4529, 1.4539, 1.4541, 1.4547, 1.4550, 1.4571.
- Stal ferrytyczna to gatunek o mniejszej odporności na korozję ze względu na odmienność składu chemicznego – zawiera ona niewiele chromu. Jednocześnie dzięki chlorkom jest ona odporna na śródkrystaliczną korozję naprężniową. Jej inne cechy to przewodność cieplna i magnetyczność. Stal ferrytyczna jest łatwa w obróbce i dobra do cięcia. Używa się jej do produkcji sprzętu RTV, w przemyśle gastronomicznym (do wykonywania zlewów, sztućców i tak dalej) oraz przy wykoywaniu różnych zbiorników. Typy stali ferratycznej oznacza się następująco: 1.4000, 1.4003, 1.4016, 1.4510.
- Stal martenzytyczna to materiał, który jest niezwykle wytrzymały i odporny. Hartowanie w procesie produkcji zwiększa twardość stali. Dzięki temu nadaje się do pracy wszędzie, gdzie ważna jest wytrzymałośc elementów, ale nie sprawdza w szczególnie trudnych warunkach środowiskowych. Gatunki stali martenzytycznej to 1.4006, 1.4021, 1.4028, 1.4031, 1.4034, 1.4057, 1.4122.
- Stal austenityczna-ferrytyczna to połączenie właściwości stali austenicznej i ferrytycznej. Jest ona nazywana stalą duplex, czyli podwójną. Jej właściwości to przede wszystkim wysoka odporność na korozję. Gatunki stali tego rodzaju to 1.4362, 1.4410, 1.4460, 1.4462.
Stal kwasoodporna cieszy się coraz większą popularnością, jak stale niestopowe. To, do czego są wykorzystywane zależne jest od wytrzymałości stali, ale pewne jest, że stal stopowa i inne mają naprawdę szerokie zastosowanie. W zależności od rodzaju stali, jej grubości i składu, wymagają one skomplikowanej obróbki cieplnej albo też nie – specjaliści mogliby pisać na ten temat rozprawki. Pewne jest jedno – decydując się na dobrej jakości stal, nie będziesz martwić się o wykonane z tego elementy do końca życia.
materiał zewnętrzny