Jak urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna?

Projektując kuchnię często zastanawiamy się nad tym, jak uczynić z niej idealne miejsce do gotowania. Gdzie szukać odpowiedzi? W zasadach ergonomii! To właśnie od tego, jak rozplanujemy kuchenną przestrzeń zależy wygoda naszej pracy. Przedstawiamy zatem kilka najważniejszych zasad, które powinny przyświecać projektowi funkcjonalnej, wygodnej kuchni.

- R E K L A M A -

Układ mebli? Mamy kilka możliwości

Każdy projekt kuchni na wymiar warto zacząć od odpowiedzi na kilka pytań. Jak dużą przestrzenią dysponujemy? Czy kuchnia będzie otwarta, czy zamknięta? Jaki jest kształt naszego pomieszczenia? Od tego, jakie są nasze warunki będzie zależeć układ mebli, na który się zdecydujemy. W dużych kuchniach sprawdzi się na przykład zabudowa z wyspą – świetną przestrzenią do pracy. Mniejsze będą zaś wymagać kreatywności w poszukiwaniu dodatkowej przestrzeni; warto tu postawić na wysoką zabudowę. W razie problemów możemy zdać się na pomoc projektanta mebli kuchennych – na stronie amsmeble.pl znajdziemy ofertę mebli na wymiar, które idealnie dopasują się do potrzeb naszej kuchni.

Same meble warto ułożyć wedle konkretnego planu; w małych kuchniach lub aneksach kuchennych możemy postawić na układ jednorzędowy, który będzie z kolei niepraktyczny przy większym metrażu. Szeroka, lecz krótka kuchnia to idealne miejsce do zastosowania bardziej ergonomicznego układu dwurzędowego. W kuchniach otwartych, wychodzących na salon lub jadalnię, często spotyka się układ w kształcie litery L bądź U – łatwo w nich stworzyć funkcjonalny trójkąt roboczy, w którym znajdziemy pod ręką wszystko, czego potrzebujemy. Większe kuchnie na wymiar są za to świetnym miejscem, by postawić w nich wyspę.

- R E K L A M A -

5 stref w kuchni – jak je zaplanować?

Gdy wiemy już, na co możemy sobie pozwolić, warto skupić się na tym, aby podzielić naszą kuchnię na 5 głównych stref. Dlaczego to takie ważne? Uporządkowanie szafek oraz sprzętów strefami sprawi, że poruszanie się po kuchni będzie komfortowe i intuicyjne – docenimy to w trakcie przygotowywania kilku potraw na raz! Jakie strefy wyróżniamy?

  • strefa gotowania – to tam znajdziemy większość sprzętów AGD, niezbędnych przy przygotowywaniu potraw. Warto, aby blisko siebie znalazły się piekarnik, płyta grzewcza czy mikrofalówka; dzięki temu, wszystko będziemy mieli pod kontrolą.
  • strefa przygotowywania posiłków – najczęściej tworzy ją duży blat kuchenny bądź wyspa (nieraz jedno i drugie!). Oprócz odpowiednich rozmiarów blatu, warto zadbać o to, aby w zasięgu rąk znalazły się niezbędne do mieszania czy krojenia akcesoria – sztućce, deski i kubeczki.
  • strefa zmywania – znajdziemy w niej zlewozmywak, kosz na śmieci, a często również i zmywarkę. Już sama zmywarka znacznie zwiększy nasz komfort pracy w kuchni; pozwoli zaoszczędzić na czasie, ale także i zużyciu wody. Warto też, by w okolicy zlewu znalazły się podstawowe przybory do mycia – płyny i ściereczki.
  • strefa przechowywania – w tym miejscu schowamy wszystko, co może przydać się przy pracy w kuchni; naczynia, garnki i mniejsze sprzęty AGD
  • strefa zapasów – najbliżej wejścia do kuchni warto umieścić lodówkę i zamrażarkę, a także schowek na rzeczy o długim terminie ważności. Dzięki temu nie będziemy musieli nosić zakupów przez całe pomieszczenie!

materiał zewnętrzny

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: