Konserwanty w żywności. Czy faktycznie są szkodliwe?

Produkcja żywności w obecnych czasach zdecydowanie różni się od pozyskiwania jedzenia jeszcze 100 czy 200 lat temu. Przedsiębiorstwa trudniące się wytwarzaniem produktów żywnościowych muszą liczyć się z czasem transportu, magazynowania oraz ekspozycji produktu na sklepowych półkach. To właśnie z uwagi na tę kwestię, w żywności stosuje się wszelkiego rodzaju konserwanty, których zadaniem jest przedłużenie terminu do spożycia danego wyrobu spożywczego. Czy jednak dodatki te są szkodliwe dla zdrowia?

- R E K L A M A -

Co znajdziemy w produktach spożywczych?

Konserwanty w żywności to nie jedyne sztuczne dodatki, które bardzo znajdują się w przetworzonych produktach spożywczych. Producenci wykorzystują również szereg innych substancji, które mają funkcje wybielaczy, przeciwutleniaczy, zagęszczaczy czy też słodzików. Niestety coraz trudniej o znalezienie produktów spożywczych, które słyną ze swojej naturalności i nie zawierają szkodliwych dodatków lub konserwantów. Dlaczego jednak tak istotne jest szukanie produktów pozbawionych wszelkich polepszaczy?

Czy konserwanty są szkodliwe dla zdrowia

Okazuje się, że większość sztucznych dodatków w żywności, nie pozostaje obojętna dla naszego zdrowia. Informacje udostępnione na portalu joblife.pl jasno wskazują na szkodliwość tych substancji, których spożycie nawet w niewielkiej ilości, bardzo często kończy się mniejszymi lub większymi dolegliwościami.

- R E K L A M A -

Rzecz jasna nie można wrzucać do jednego worka wszystkich używanych w obrocie spożywczym konserwantów. Dla przykładu tiabendazol o symbolu E233 wykorzystywany do spryskiwania owoców lub w konserwach owocowych, nie wykazuje praktycznie żadnych efektów ubocznych po spożyciu. Takich związków jest o wiele więcej, aczkolwiek spora część innych konserwantów powinna być spożywana z dużym umiarem.

Jakie objawy może wywołać spożycie konserwantów?

Generalizując temat, racjonalne spożywanie produktów żywnościowych zawierających różne konserwanty, nie powinno drastycznie odbić się na naszym zdrowiu. Niestety ich nadmiar w organizmie może już przyczynić się do różnych, niepokojących objawów, takich jak bóle głowy, nudności, zmęczenie, utrata koncentracji, wysypka lub swędzenie. Warto zasięgnąć szczegółowych informacji na temat dopuszczalnych dawek dziennego spożycia danych konserwantów, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że po spożyciu konkretnego wyrobu spożywczego, nie narazimy się na przykre dolegliwości.

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: