Zapewniają wygodę, tworzą wspólną przestrzeń, ale też budują klimat – to meble dla gastronomii. Jeśli urządzasz swój lokal, poświęć więcej uwagi miejscom, na których goście będą siedzieć. W wielu restauracjach standardowe krzesła w zupełności wystarczą. W innych warto uzupełnić wyposażenie o barowe hokery.
Dlaczego to ważne, jakie meble gastronomiczne wybierasz?
Meble stanowią bardzo ważny element wyposażenia lokalu gastronomicznego. Muszą być wytrzymałe, wykazywać wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zapewniać wygodę. Wyobraź sobie gościa, który wchodzi do Twojej restauracji. W pierwszej kolejności zwraca uwagę na wystrój. Gdy już znajdzie miejsce dla siebie i osób, które mu towarzyszą, patrzy na czystość stołów. Po kilku minutach może już stwierdzić, czy krzesło, na którym siedzi, jest wygodne. Dopiero na końcu ocenia jakość serwowanych dań i obsługę.
Jak widać, krzesła odegrały przynajmniej dwie role – zostały ocenione pod względem stylu i kompozycji z całością oraz pod względem wygody. Profesjonalne meble gastronomiczne, takie jak na stronie https://dominova.com.pl/meble-do-lokali-gastronomicznych, wyróżniają się wysoką jakością i podnoszą prestiż lokalu.
Krzesła czy hokery, a może jedno i drugie?
Wybór pomiędzy krzesłami a hokerami zależy przede wszystkim od charakteru restauracji. W pubach, gdzie serwuje się głównie napoje, w tym alkohol, hokery ustawione wzdłuż baru okażą się po prostu praktyczne. Oczywiście to nie znaczy, że w wyposażeniu gastronomicznym może zabraknąć tradycyjnych krzeseł, foteli czy kanap. W takich lokalach najczęściej wykorzystuje się drewniane stoły i blaty. Krzesła z ciemnymi obiciami, np. w kolorze czerwieni lub butelkowej zieleni, świetnie się z nimi komponują.
Hokery sprawdzają się wszędzie tam, gdzie goście przebywają w pozycji siedzącej stosunkowo krótko, np. przychodzą na poranną kawę lub zamawiają drinka. Tego typu meble często wykorzystuje się w fast-foodach i cukierniach. W eleganckich restauracjach, nastawionych na uroczystości rodzinne i gości oczekujących wysokiego standardu, najbardziej funkcjonalne okażą się wygodne fotele i stylowe sofy.
Czym się kierować przy wyborze krzeseł i hokerów?
Krzesła i hokery powinny łączyć funkcjonalność z atrakcyjnym designem. W restauracjach, które każdego dnia przyjmują dziesiątki, a nawet setki gości, dobrym wyborem okażą się meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się wysoką odpornością, są łatwe do utrzymania w czystości, a dzięki tapicerowanym siedziskom zapewniają wygodę gościom.
Alternatywą dla mebli ze stali nierdzewnej są meble HoReCa z tworzywa sztucznego. Zaletą materiałów takich jak polipropylen czy włókno szklane jest wręcz nieograniczona możliwość tworzenia form. Niebanalne, wręcz futurystyczne kształty, cała gama najróżniejszych kolorów – wszystko to jest w zasięgu ręki, gdy mamy do czynienia z meblami wykonanymi z syntetyków.
Estetyka, wygoda i praktyczne rozwiązania to najważniejsze cechy mebli do restauracji, kawiarni, pubu i każdego innego lokalu. Dodatkowo krzesła wykorzystywane w ogródkach gastronomicznych powinny być odporne na korozję, wyróżniać się trwałością i łatwością przechowywania. Przemyślany wybór na pewno zaprocentuje – pomoże zyskać większą liczbę zadowolonych, stałych klientów!
materiał partnera