reklama
reklama

Kuchnie gazowo-elektryczne – oszczędne i funkcjonalne

Kuchnie gazowo-elektryczne to połączenie dwóch urządzeń w jedno – gazowej płyty do gotowania i piekarnika elektrycznego. Takie zestawienie uważane jest przez niektórych za idealny sposób na gotowanie. Dwa źródła zasilania, pozwalają maksymalnie wykorzystać możliwości kuchenki, a do tego są gwarancją dostępu do urządzenia, nawet w chwili braku dostępności jednego z nich (awaria prądu czy gazu).

- R E K L A M A -

Tradycyjnie na ogniu

Według niektórych kucharzy potrawy przygotowywane na kuchenkach indukcyjnych czy elektrycznych smakują inaczej. Zdania są podzielone, choć gotowanie na ogniu wydaje się być bardziej naturalne. Ponadto opalanie produktów nad wolnym ogniem, jak np. cebuli do rosołu jest możliwe tylko na gazie i to pozostaje bezsprzeczne. 

Z pewnością hybrydy, jakimi są kuchnie gazowo-elektryczne, to dobre rozwiązanie, będące jedną z najbardziej oszczędnych form gotowania. Dają duże pole do popisu miłośnikom kulinarnych wyzwań. Kuchnie gazowo-elektryczne są uważane przez wielu użytkowników za najbardziej funkcjonalne.

- R E K L A M A -

Na co warto zwrócić uwagę, szukając kuchni gazowo-elektrycznej? 

Wybierając kuchenkę gazowo-elektryczną warto przyjrzeć się kilku istotnym kwestiom.

Po pierwsze, należy dowiedzieć się czy w kuchni możliwe będzie zamontowanie takiej kuchenki. Wiele nowych budynków nie ma instalacji gazowej, stawiając wyłącznie na kuchenki elektryczne i płyty indukcyjne. 

- R E K L A M A -

Po drugie, trzeba sprawdzić wymiary kuchenki. Kierując się dostępną przestrzenią i własnymi upodobaniami, można wybrać szersze lub węższe kuchnie gazowo-elektryczne. Węższe sprawdzają się w niewielkich mieszkaniach, w których gotowanie dla jednej lub dwóch osób nie wymaga wykorzystania dużych garnków i patelni. Szersze kuchenki gwarantują natomiast swobodę ruchu podczas gotowania. 

Dodatkowe funkcje i nowoczesne technologie, to przydatne dodatki, dzięki którym praca w kuchni staje się przyjemniejsza. Wielofunkcyjny programator, teleskopowe prowadnice piekarnika, grzanie góra-dół, duży grill, termoobieg, rozmrażanie, szybkie nagrzewanie piekarnika oraz technologia gwarantująca optymalną cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku to tylko kilka z nich. Nowoczesne kuchnie gazowo-elektryczne są wyposażone w piekarnik, umożliwiający pieczenie na czterech poziomach jednocześnie. Zastosowane technologie zapobiegają mieszaniu się zapachów i smaków potraw. 

Przydatne są też funkcje ułatwiające czyszczenie piekarnika np. Aqua Clean w kuchenkach firmy Gorenje. Wystarczy wlać na blachę wodę i włączyć program Aqua Clean po pieczeniu, a w zaledwie 30 minut, wyniki są widoczne na całej powierzchni wnętrza piekarnika i na blachach. Zabrudzenia i tłuszcz są zmiękczane dzięki czemu można je łatwo usunąć, a piekarnik pozostaje bez skazy. Utrzymanie w czystości płyty kuchenki gazowej ułatwiają modułowe palniki i ruszty, które można niezależnie zdjąć, by przetrzeć płytę.

Kuchnie gazowo-elektryczne ze sklepu Luke są dostępne w kilku wariantach kolorystycznych. Zarówno biel, czerń jak i modny kolor inox, wkomponują się w design praktycznie każdej kuchni, będąc jej ozdobą. 

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: