reklama

Świątecznie w Leszczynku. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały pyszności! [ZDJĘCIA]

Było pięknie i pysznie! Dziś w Centrum Kultury Gminy Kutno odbyła się prezentacja stołów wielkanocnych. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Kutno przygotowały prawdziwe cuda!

- R E K L A M A -

Przed rozpoczęciem prezentacji stołów Wójt Gminy Kutno Justyna Jasińska przekazała upominki wszystkim zaangażowanym w przygotowanie pięknych i tradycyjnych potraw wielkanocnych.

– Mieszkańcy naszej gminy przygotowali wspaniałe potrawy przy pięknej prezentacji, tak jak jest to zapewne w tradycji i kulturze ich domów. To co przygotowaliście, aż mieni się w oczach, a zapachy są wspaniałe. To piękna zapowiedź świąt wielkanocnych, które już niebawem – mówiła Justyna Jasińska, Wójt Gminy Kutno.

- R E K L A M A -

Na stołach było pięknie i pysznie! Oto, co można było znaleźć na poszczególnych stołach. Pod artykułem galeria zdjęć.

Koło Gospodyń Wiejskich w Wysokiej Wielkiej przygotowało: żurek wielkanocny, zrazy z jajkiem, roladki w galarecie, galarety, jajka pod różnymi postaciami, sałatki, przekąski, mazurka, baby i różne pyszne ciasta.

Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Gołębiew przygotowało: jaja faszerowane, roladę szpinakową z łososiem, roladę drobiową z pieczarkami, babkę drożdżową, roladki faszerowane mascarpone z chrzanem, tartę wielkanocną, domowy chlebek, sernik babci Jasi, jajka nadziewane, wiosenną sałatkę z brokułem, chrupiące kiełbaski w boczku, zimne nóżki, żurek, chrzan z ćwikłą, roladę serową, sernik, mazurek, babkę wielkanocną, parzoną białą kiełbasę, białą kiełbasę z cebulką i jabłuszkiem, swojską kiełbasę wędzoną, wędzoną szyneczkę, boczuś wędzony, pasztet z żurawiną, faszerowane pomidorki, koreczki z przepiórczym jajem, babkę majonezową, babkę buraczano-marchewkową i muffiny czekoladowe z maliną.

- R E K L A M A -

Na stole Koła Gospodyń Wiejskich w Strzegocinie znaleźć mogliśmy koszyk wielkanocny z chlebem, jajkiem, solą, wędliną, chrzanem, bukszpanem, barankiem wielkanocnym i babką wielkanocną. Ponadto przygotowano sałatkę warstwową, jajka faszerowane, pasztet, babkę gotowaną, babkę wielkanocną, bukiet wędlin, białą kiełbaskę pieczoną z cebulką i jabłkiem, ćwikłę i sos chrzanowy, schab w galarecie oraz jajka święcone.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi zaprezentowały na swoim stole biały barszcz, kiełbasę zapiekaną w sosie śmietanowo-chrzanowym, jajka faszerowane, wędliny, szynkę zawijanąz farszem, pasztet, sałatkę z tuńczykiem oraz mnóstwo słodkości: babeczki, mazurka, babkę ucieraną, sernik i babkę gotowaną.

















- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: