W szpitalu w Kutnie 78% wody w szynce. Mocny raport NIK-u o żywieniu w polskich szpitalach

Najwyższa Izba Kontroli upubliczniła raport dotyczący żywienia w szpitalach. Kontrole wykazały wiele nieprawidłowości i kontrolerzy stwierdzili, że posiłki zamiast pomagać często szkodziły pacjentom. Nieprawidłowości dotyczą również Kutnowskiego Szpitala Samorządowego w Kutnie.

Jak twierdzi NIK, system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.

- R E K L A M A -

W artykule na portalu wyborcza.pl, autorzy przytoczyli wiele przykładów związanych ze złym stanem szpitalnych posiłków. Niestety, nie zabrakło przykładów z naszego Kutnowskiego Szpitala Samorządowego.

Jak możemy przeczytać, Inspekcja Handlowa przebadała szynkę z indyka podaną pacjentom szpitala w Kutnie i ta w 78 proc. składała się z wody! Wyborcza.pl informuje też, że szpital w Kutnie zatrudnił dietetyka na umowę-zlecenie: przychodził tylko raz w tygodniu, żeby „klepnąć” jadłospisy z firmy kateringowej.

- R E K L A M A -

Jak do tych zarzutów ustosunkuje się Kutnowski Szpital Samorządowy? Niebawem powrócimy do tematu.

- R E K L A M A -

Polecamy:

Nie przegap: