REKLAMA
wtorek, 28, czerwiec 2022
REKLAMA

Wybieramy najlepsze naczynia gastronomiczne do hotelu w lub restauracji

poniżej dalsza część artykułu

Profesjonalne naczynia gastronomiczne, które pozostają przeznaczone do użytku w różnego rodzaj muszę sprostać wielu wymaganiom. Tak naprawdę, jeżeli wybieramy naczynia gastronomiczne powinniśmy zwrócić uwagę między innymi na ich rozmiar, by był odpowiednio dostosowany do potrzeb naszego lokalu oraz przygotowywanych dań, materiał wykonania, ale także dobrze zasugerować jest się nazwę producenta, gdyż bardzo często również to stanowi wyznacznik jakości.

Czym różnią się naczynia gastronomiczne od tych przeznaczonych do użytku domowego?

Naczynia gastronomiczne, które z pewnością odróżniają się od tych, które pozostają przeznaczone do użytku domowego, przede wszystkim różnią się rozmiarem. Otóż akcesoria wykorzystywane w branży gastronomicznej i hotelarskiej mogą pomieścić w sobie nawet 40 litrów konkretnych płynów lub półproduktów, dzięki czemu świetnie nadają się do przyrządzania dużej ilości posiłków w stosunkowo krótkim czasie. Oczywiście, jak już wspomnieliśmy, sam rodzaj garnków, które wybierzemy, w dużej mierze zależy od profilu naszej działalności i również tym powinniśmy się kierować podczas zakupu. śmiało możemy jednak przyznać, że najszersze zastosowanie będą miały tradycyjne naczynia z pokrywką, które również wykorzystujemy także w domowej kuchni. Nie możemy jednak zapominać o tym, że naczynia gastronomiczne, które zdecydujemy się zakupić, muszą być zarówno wytrzymałe, jak i funkcjonalne. Świetnym wyborem okażą się również takie, które nadają się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek jednocześnie można je myć w zmywarce. Wybór naczyń gastronomicznych wykonanych z konkretnego rodzaju materiału pozostaje już kwestią indywidualną, ale warto wiedzieć o tym, że najczęściej wybierane są po prostu takie, które zostały zrobione ze stali nierdzewnej. Jak doskonale wiemy, stal nierdzewna stosowane w gastronomii posiada wiele zalet. Materiał ten jest odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję, nie niszczy się pod wpływem różnego rodzaju substancji czy kwasów żywnościowych, równomiernie rozprowadza ciepło i dość dobrze je utrzymuje, a także jest świetny w utrzymaniu czystości, co w gastronomii jest niezwykle ważne.

Jaki rodzaj powłoki sprawdzi się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych?

poniżej dalsza część artykułu

Wspomnieliśmy już o tym, że materiał, z którego zostaną wykonane nasze naczynia gastronomiczne jest niezwykle ważny, gdyż zazwyczaj to on decyduje o właściwościach naszych garnków, ale nie do końca. Bardzo istotnym elementem jest również rodzaj powłoki. Dodatkowa warstwa ma za zadanie najczęściej wzmocnić naczynie i jednocześnie zapobiegać przebieraniu oraz przypalaniu się potraw. inną zaletą i jest także poprawa przewodzenia ciepła.

Skupmy się na początek na powłoce emaliowanej. Jest to sproszkowana szkło wzbogacone pigmentem. Materiał ten pozostaje odporny na korozję, posiada właściwości antyalergiczne i antybakteryjne. Nie wchodzi także w reakcje z żywnością. Powłoka ta bardzo szybko się nagrzewa i jest odporna na wysokie temperatury. Istotne jest jednak to, by zadbać o odpowiednią pielęgnację tego typu naczyń, uważać na szorowanie i stłuczenia, gdyż może to spowodować odpryskiwanie emalii.

poniżej dalsza część artykułu

Powłoka ceramiczna to nic innego jak garnki najczęściej wykonane z aluminium i następnie pokryte powłoką z minerałów oraz gliny. Ceramiczna warstwa zapobiega przywieraniu, pozostaje odporna na zarysowania jedzenia, a także dba o to, by naczynia z tą powłoką długo utrzymywały ciepło. Musimy jednak pamiętać, że takie garnki dość łatwo uszkodzić stalowymi akcesoriami lub podczas mycia, dlatego należy podczas ich użytkowania zachować szczególną ostrożność.

Z kolei powłoka tytanowa to wyznacznik doskonałej trwałości, odporności na zarysowania i uszkodzenia a także działania wysokich temperatur.

poniżej dalsza część artykułu

Powłoka teflonowa obok stali nierdzewnej jest jednym z najpopularniejszych materiałów, które wykorzystujemy w gastronomii. Ma ona właściwości nieprzywierające, łatwo się czyści, ale musimy zwrócić uwagę, że tańsze powłoki teflonowe mogą zawierać szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne. Z kolei powłoka marmurowa to duża wytrzymałość na korozję i działanie wysokich temperatur, a garnki nią pokryte posiadają właściwości nieprzywierające. Świetnie przewodzi i utrzymuje ciepło, a także umożliwia beztłuszczowe przyrządzanie posiłków. Musimy jednak pamiętać o tym, że taka powłoka jest mało odporna na zarysowania i traci swoje właściwości pod wpływem działania silnych detergentów.

Podsumowanie

Zanim wybierzemy konkretne garnki do naszego lokalu gastronomicznego, powinniśmy zwrócić uwagę dokładnie na dostępne naczynia gastronomiczne, aby dokonać możliwie najlepszego wyboru. Z pewnością pomoże nam w tym określenie profilu naszego lokalu.

Materiał zewnętrzny

reklama

Warto przeczytać:

reklama