REKLAMA
czwartek, 30, czerwiec 2022
REKLAMA

Wyposażenie kuchni – jak działa bateria niskociśnieniowa?

poniżej dalsza część artykułu

Wybór baterii kuchennych jest naprawdę bardzo duży. Przy wyposażaniu kuchni trzeba zdecydować, jaki rodzaj chcemy kupić, z czego powinna być wykonana, który kolor będzie najlepiej pasował do wnętrza i na jakich nowoczesnych rozwiązaniach nam zależy. To jednak nie wszystko. Należy również wziąć pod uwagę możliwość przyłączenia – inne baterie stosowane są przy podłączeniach bezpośrednio do instalacji wodociągowej niż przy podłączeniach do zasobników ciepłej wody.

Bez względu na to czy bierzemy pod uwagę profesjonalne wyposażenie gastronomii, czy wyposażenie domowej kuchni, bateria kuchenna jest jednym z niezbędnych elementów, które trzeba kupić na etapie urządzania tego pomieszczenia. Na rynku nie brakuje różnorodnych modeli baterii oferowanych w różnych wzorach, kształtach, kolorach i typach. Część z nich może mieć bezpośrednie podłączenie do filtra, co pozwala na picie wody prosto z kranu, dozownik umożliwiający nalanie dokładnie takiej ilości, jaka jest potrzebna np. do zrobienia zupy albo składaną wylewkę, która nadaje się do montażu przy oknie. Jeżeli chodzi o wyposażenie gastronomii, warto zdecydować się na baterię kuchenną z prysznicem lub wyciąganą wylewką pozwalającą na łatwe mycie i napełnianie nawet bardzo dużych naczyń.

poniżej dalsza część artykułu

Przy wyborze baterii należy jednocześnie pamiętać o tym, w jaki sposób będzie ona przyłączana do źródła wody. Zarówno wyposażenie kuchni gastronomicznej, jak i domowej może być podłączane albo bezpośrednio do instalacji wodociągowej, albo do zasobników ciepłej wody.

Bateria niskociśnieniowa a wysokociśnieniowa

Jeżeli gorąca woda zostanie doprowadzana do baterii przez instalację wodociągową lub podgrzewacz ciśnieniowy, który działa przez cały czas, trzeba wybrać baterię wysokociśnieniową. Baterie niskociśnieniowe nazywane inaczej bezciśnieniowymi stosuje się wyłącznie wtedy, gdy kuchnia – wyposażenie domowe – wymaga zamontowania bojlera albo podgrzewacza bezciśnieniowego, do którego zima woda wpływa tylko w momencie poboru, jednocześnie wypierając już podgrzaną. Te dwa typu baterii różnią się także perlatorem – w przypadku modeli wysokociśnieniowych wyglądem przypomina on drobną siateczkę, w modelach niskociśnieniowych składa się z kilkunastu większych otworów.

poniżej dalsza część artykułu

Co ważne, wszelkie bezciśnieniowe zasobniki ciepłej wody mogą zasilać jeden punkt poboru, czyli np. działać wyłącznie przy zlewie kuchennym. Dlatego wyposażenie kuchni powinno być zawsze dobierane z uwzględnieniem możliwości podłączenia.

Restaurant equipment. Modern industrial kitchen. 3d illustration

Działanie baterii mieszakowej

Jak działa bateria niskociśnieniowa? W głowicy baterii zamontowane są dwie płytki uszczelniające regulujące przepływ wody w zależności od ustawienia dźwigni mieszacza. Mówiąc prościej – podnosząc dźwignię i nakierowując ją na jedną lub drugą stronę, czyli dostosowując temperaturę wody, steruje się jednocześnie płytkami w głowicy. W zależności od tego, czy bateria ma wyciąganą wylewkę, czy nie, woda miesza się w niej w różny sposób. W przypadku baterii niskociśnieniowej bez wyciąganej wylewki, woda miesza się w odpływie baterii, zaś w przypadku baterii z wyciąganą wylewką – w trójniku bezpośrednio przy wyjściu z zasobnika ciepłej wody. Warto pamiętać, że profesjonalne wyposażenie kuchni obejmuje częściej baterie wysokociśnieniowe, ponieważ zapewniają większy strumień wody.

reklama

Warto przeczytać:

reklama